Туристическа сръчност за ученици на язовир „Копринка“

1
Добави коментар

През уикенда на  язовир „Копринка“ се провежда 11-ият национален преглед на туристическите сръчности за учащи се за приз „Кристален еделвайс“ на Българския туристически съюз. Главен организатор на проявата е БТС, съорганизатор е ТД „Орлово гнездо“ – Казанлък. Община Казанлък съдейства в организацията на ученическия туристически преглед.

Официалното откриване бе вчера , в което  участват кметът на община Казанлък Галина Стоянова и изпълнителният секретар на БТС Венцислав Удев.

Целта на този традиционен вече преглед е да популяризира и пропагандира организираното туристическо движение и да съдейства за създаване на навици за системно практикуване на видовете туризъм и спортно-туристическите дисциплини сред подрастващите. В същото време да направи проверка на физическите, техническите и морално-волевите качества на учениците.

Защо се провежда на язовир „Копринка“?! Защото това е знаково място за българския туризъм, свързано със символите на България, които се намират наоколо – връх Шипка, древните тракийски светилища, паметникът със световно значение за тракийската култура – античния град Севтополис на дъното на язовира, Казанлъшката тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно-историческо наследство, Долината на розите и тракийските царе. Все обекти, свързани с най-древната и нова история на България. Неслучайно районът е включен в движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта”.

Състезанията са в дисциплините комплексна туристическа щафета (бягане с чувал, колокрос, преминаване по въжен мост, крос); теглене на въже; разпъване на палатка; викторина.

Дисциплините не са за спортно натоварване, а за забавление, както и за участието на колкото се може повече деца от цяла България в тях.