Кога имаме нужда от психолог (психотерапевт)?

16
Добави коментар

Представяме ви Ваня Савова, клиничен психолог в МБАЛ „Надежда”. За „Мама, татко и аз”, тя даде отговори на най-често задаваните въпроси относно психичното здраве.

 

Записване на часове: 0882 46 10 46

За повече информация: www.savova.org

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Кога имаме нужда от психолог или психотерапевт? При какви случаи да го потърсим?

 

Ваня Савова: Тогава, когато искаме да променим нещо в себе си и съответно – в живота си. Когато чувстваме, че „не може повече така” – тогава имаме усещането за буксуване, за зацикляне, за омагьосан кръг, от който не можем да излезем. Опитваме се да взимаме решения и да вървим напред, а не можем, а „успехите” си постигаме за сметка на голямо психично натоварване. Струва ни се, че плащаме твърде висока цена, за да поддържаме нещата „в релси”. Не е задължително да сме в емоционален срив – дори напротив – успяваме да вървим напред, но само ние си знаем на каква цена.

 

 

Четете още: Семейни системи и психично здраве

 

Психологът в тази ситуация е, преди всичко, личен консултант, независимо дали е терапевт или коуч, който подпомага откриването на собствения, личен път. Целта е да възвърнем своята устойчивост, сигурност, спокойствие и реализъм. Човек не е безпомощен. Ако успее да поеме отговорност, винаги намира изход.

 

МТА: „Срамно” ли е да потърсим професионална помощ? Как да се справим с предразсъдъците си?

 

Ваня Савова: Срамно ли е да ходиш на лекар? Както грижата за тялото е нормална, така и тази за душата е. Душата и тялото не са отделни същности, а са двете страни на една и съща монета – личността.

 

Никой не е успял сам, освен това. Справянето винаги е въпрос на това да успееш да намериш правилните хора, които да те подкрепят. Разбира се, в основата стои личното решение, но по пътя към промяната неминуемо се нуждаем от някой. Въпрос на зрялост е да го разберем. Самотата е лош съветник. Нека погледнем истината в очите – до какво са довели безплодните опити, години наред, да се справим? Няма смисъл да отлагаме най-лесното нещо – записване на час.

 

Четете още: Да обичаш със сърцето си

 

МТА: Какво мислите за алтернативните методи за справяне със стреса и проблемите – медитация, йога и разни езотерични методики? Заместител ли са на професионалната помощ? Опасни ли са?

 

 

Ваня Савова: Като професионален консултант, заемам умерена позиция – по принцип съм „за“ всичко, което има положителен ефект – което релаксира и помага човек да се чувства по-спокоен, уверен и бодър. Проблемът с биоенергетичните техникии и телесно ориентираните методи е, че те имат временен ефект, ако не са подплатени със здравословна жизнена нагласа и философия.

 

Що се отнася до магове, врачки и т. под. – да, сблъсквала съм се със сериозните поражения на травмата и срива, които нанасят, затова човек със здравословен проблем трябва изключително внимателно да обмисли дали си струва риска. Мисля, че последното нещо, от което се нуждае един човек, който се бори за дете, е да му втълпят, че има куп родови проклятия и магии, които „се изчистват” с още толкова трудно изпълними и скъпи, подчертавам – скъпи – процедури. Въпрос на здрав разум е дали да избереш този път.

 

Снимки: Ambro FreeDigitalPhotos.net