Хенман: Когато диктува играта, Анди може да бие всеки

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Бившият №1 на Великобритания Тим Хенман вярва, че Анди Мъри има силите да спечели „Уимбълдън“ тази година. През миналия сезон шотландецът достигна до финала, но в него загуби от седемкратния шампион Роджър Федерер. Месец по-късно Мъри си отмъсти на швейцареца, побеждавайки го категорично на финала на Олимпийските игри в Лондон. Мъри мечтае да стане първият британец, триумфирал на „Уимбълдън“ в турнира на сингъл от 1936 година, когато Фред Пери грабва титлата.

„Когато диктува играта, Анди е способен да победи всеки в света. Аз искам да го видя да диктува играта за по-дълги периоди и да го прави от първата точка на първия гейм на първия мач. Той може да побеждава по-непретенциозните играчи по грешния начин. Но среущу тенисистите от топ 3 той не може да си позволи никакво отпускане. Трябва да преодолее тези навици да играе по-небрежно в първите кръгове“, сподели пред „Sun“ Хенман.

38-годишният англичанин вярва, че Мъри трябва да е готов да се възползва от подкрепата на домашната публика, но да не се поддава на напрежението от големите очаквания към него. „Очакванията на хората са доста по-високи, отколкото преди 12 месеца, защото той е по-добър играч. Но трябва да играеш за себе си, а не за хората, които те гледат. Няма смисъл Анди да се опитва да се прави на Бьорн Борг и да ходи около корта без грам емоция. Но не трябва да се допуска моментното разочарование да се пренася върху следваща точка и да се отразява на играта ти“, коментира още Хенман.

Бившият полуфиналист на „Уимбълдън“ смята, че е важно и Мъри да успява да релаксира във времето между мачовете си. „Анди може да се връща у дома, да напуска пределите на „Уимбълдън“. По този начин няма да прахосва енергия в дните, в които не играе“, завърши Хенман.

В анализ за вестник „Guardian“ Хенман също коментира шансовете на Мъри да триумфира на „Уимбълдън“ и англичанинът изразява мнение, че тази година пред шотландеца се открива идеална възможност да се поздрави с крайна победа в турнира. Хенман добавя, че ще бъде „напълно шокиран, ако победителят не бъде излъчен от намиращите се в топ 4 играчи тази година. Бих искал да заложа на Мъри, той изглежда свеж и нахъсан. Независимо от това, всеки от топ 4 може да спечели“.