Спас Русев е фаворит за покупката на софийския Hilton

1
Добави коментар

Собственикът на Radisson Blu Спас Русев е фаворит за придобиването на софийския хотел Hilton, пише вестник „Капитал“, като се позовава на свои източници.

Настоящият собственик, ирландската Quinn Group иска да се раздели с петзвездния хотел и вече е започнала преговори с Русев твърди изданието. Според „Капитал“ оферти за хотела са подали 7-8 участници, като в огромната си бройка те са местни играчи.

В българската столица има над 360 хотела, но те не представляват интерес за чуждите инвеститори, предвид слабия пазар, ниската заетост и рисковия профил на България, като инвестиционна дестинация.

Процедурата по продажбата на хотела стартира през пролетта, а според източниците на вестника от юни текат преговори с Русев.

Сред изцяло българската група кандидати по-разпознаваемо име е АДСИЦ-ът „Фонд за недвижими имоти България“, който след продажбата на „Камбаните бизнес център“ търси добри вложения.

Тодор Брешков, председател на СД на компанията, потвърждава интереса, с уточнението, че дружеството не се интересува от хотелски активи по принцип, а има интерес към конкретния, заради това, че е добре управляван и в добро състояние.

Последното е логично, предвид факта, че хотелът е нов и в тази насока има предимство дори пред другите два, които са строени по стандарти на международни оператори – Radisson Blu и Sheraton, които са в стари, макар и реновирани сгради.

Сред споменаваните кандидати за Hilton бяха и братът на бившия финансов министър Милен Велчев – Георги Велчев, както и хотелиерът Ветко Арабаджиев.

„Хотелският пазар в София действително е доминиран от български купувачи, но мисля, че повечето не калкулират добре риска от подобна инвестиция. За тях да притежават хотел е въпрос на престиж“, коментира пред „Капитал“ Андре Гриби, управляващ партньор в консултантската компания Khol&Partner в София.

Според него чуждите инвеститори са предпазливи заради правната несигурност и репутацията на България като рисково място за инвестиции. Така, дори да проявят интерес, те биха играли с много ниски цени, посочва пред изданието Гриби.

Quinn Group продава хотела заради доста тежкото си финансово състояние. 

Ирландската група е в процедура по банкрут и преструктурира част от бизнеса си, а с останалата се разделя, като в последната категория попадат и хотелските активи. Успоредно с продажбата на Hilton в София на Jones Lang LaSalle е възложена и тази на Sheraton в полския град Краков.

Страните по сделката за Hilton – София, не дават информация за цената, по която се преговаря, но няколко източника на „Капитал“ посочват ориентировъчна сума от 21-22 млн. евро. На купувачите е предложено да купят имота или компанията собственик. От гледна точка на разходите и за данъчна оптимизация вероятно ще бъде избран вторият вариант, а обект на сделката ще е холандското дружество „София хотел дивелъпмънт корпорейшън Б.В.“. То е едноличен собственик на „Компания за луксозни хотели“, в чиито активи са хотел Hilton и земята под него.

Hilton е най-силният 5-звезден хотел на софийския пазар, според преценката на анализаторите. Хотелът е лидер по нощувки в категорията си. Според туристическия регистър на Столична община през първото тримесечие на тази година Hilton (245 стаи) е отчел 13 496 посещения и през последните две години трайно увеличава заетостта си. По този показател вече изпреварва и конкурентни хотели с двойно по-голяма леглова база като „Кемпински хотел Зографски“ (443 стаи), който изостава с 12 026 нощувки за тримесечието. Наред с това Hilton поддържа средно високи цени в 5-звездния клас, което му гарантира и стабилни приходи.

Хотелът се управлява от веригата Hilton по силата на 20-годишен договор, подписан при завършването му през 2001 г. Очаква се и след промените в собствеността мениджмънтът да се запази.

Етикети:
, ,