Ново изследване доказва, че в ръкописа на Войнич има скрито послание

2
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Прочутият „Ръкопис на Войнич“ от XV век се счита за най-загадъчния текст, откриван някога, който в продължение на векове устоява на опитите да бъде разшифрован. Освен безбройните опити за декодиране досега са били предприемани и над 25 опита за анализ на текста от най-добрите умове на планетата, които също не са се увенчали с успех. Това е довело до заключение у мнозина, че ръкописът е просто една сложна измама.

 

Оказва се обаче, че в едно ново изследване, публикувано в списанието Pios One, се предполага, че ръкописът действително съдържа в себе си някакво послание и е възможно да е бил написан именно с цел да се скрие важна информация. Книгата е с обем 240 страници и е написана на неизвестен език, налице в нея са и множество илюстрации, изобразяващи астрономични, биологични, космологични, ботанически и фармацевтични теми. Тя е открита през 1912 година от американския поляк Уилфрид Войнич. Големият брой изследвания са показали, че неизвестният език на ръкописа има сходство със съществуващи езици, а последните резултати подкрепят тезата, че в текста действително има смислени думи и съобщения.

Физикът теоретик Марцело Монтемаро от Университета Манчестър е отделил на анализ на лингвистичните особености на ръкописа много години и е уверен, че се приближава към разгадаването му. С помощта на компютърен статистически метод за изследване на разположението на думите доктор Монтемаро и неговите колеги са намерили доказателства, че съдържащите някакъв смисъл думи се срещат в текстовите клъстъри, където те са необходими като част от написаното съобщение. Още повече построената семантична мрежа показва, че свързаните думи имат общи структурни свойства – това се явява признак, който се наблюдава в познатите ни езици. Според Монтемаро тези части от текста потвърждават, че ръкописът на Войнич не е просто измама. „Сега този ръкопис не може да се нарече просто един безсмислен набор от думи, тъй като демонстрира значителна лингвистична структурираност“, казва той. Малко вероятно е тези части от текста да са включени като част от измама, тъй като знания за подобни лингвистични структури по времето на създаване на ръкописа не са съществували. Що се отнася до смисъла на текста, то той си остава загадка. Според Крейг Бауър, автор на книгата „Тайната история: История на криптологията“, ръкописът може би съдържа някакво изключително важно съобщение, което обаче едва ли някога ще разберем.