Ефикасни природни средства, които ще ви помогнат при слънчево изгаряне

1
Добави коментар
mitkowin
mitkowin

 

Най-горещият сезон вече постави своето начало и всички с нетърпение се приготвяме за плажа. Освен бански, очила и хавлия, ни трябва нещо, с което се защитим  от слънчево изгаряне. Горещото слънце ви идва малко в повече, нали?

Не се отчайвайте,  защото ще ви представя няколко от най-ефикасните природни средства, които ще ви помогнат да се отървете от изгарянията бързо, и в същото време, ще хидратират кожата ви.

Не забравяйте да сложите в плажната си чанта и слънцезащитни продукти, които до някаква степен ще ви предпазят от нежелани последствия.

Ако все пак обаче стигнете до изгаряне, ще намерите ефикасни лекове дори и в хладилника.

Ето няколко естествени средства, които ще ви помогнат при слънчево изгаряне:

1. На първо място естествено е киселото мляко

Известно с  мигновенното си охлаждане и неговите качества да успокоява раздразнената кожа, киселото мляко е естествено средство, което ще ви помогне при слънчеви изгаряния. Нанесете го директно върху кожата на тънък слой и  масажирайте нежно. Оставете го в продължение на 10минути , а след това изплакнете със студена вода или с чай от лайка. Кожата ви не само ще се излекува, но и ще се възстанови и успокои.

 2. Зелето ще ви отърве от усещането за парене

Да, зелето може да направи чудеса! То ще ви помогне да се отървете от неприятното парене. Нужни са ви няколко пресни листа, които да приложите върху засегнатата област. В рамките на минути болката ще намалее и ще ви излекува по-бързо.За подобно действие може също да се прилагат компреси с оцет, разреден с вода.

3. Алое вера възстановява баланса на кожата

Алое вера е едно от най-добрите средства за слънчево изгаряне, защото помага за бързо възстановяване на естествения баланс на кожата. Намажете засегнатия участък с това чудотворно вещество. Ако не разполагате с растението, от което да се извлече сок, може да си закупите даден продукт с висок процент на дървесна маса.

 4. Естествени масла за умерени изгаряния

Сигурна съм, че много от вас обичат да стоят с часове във ваната. Това е не само приятно преживяване, но и много успокояващо за кожата, изложена на слънце. Можете да си вземете топла вана като добавете 10 капки масло от лайка и 10 капки масло от лавандула. Така ще имате по-добре хидратирана кожа и дискомфортът ще изчезне много скоро. Друг добър метод, който ще ви препоръчам е да масажирате засегнатата област със зехтин.

5. Зелен чай

Можете да смесите една чаена лъжичка зелен чай в чаша вряща вода. Покрийте го в продължение на пет минути, след това прецедете.

Оставя се да се охлади и след това се прилага компрес от чая върху изгорялата кожа. Оставете го за 10 минути. Ще се почувствате много по-добре, а кожата ще се успокои. Можете да прилагате това лечение по няколко пъти на ден.

6. Пийте много течности

Важно е да се пият достатъчно течности (вода или неподсладен билков чай), за да може  кожата ви да се рехидратира. Също така, бъдете внимателни какво ядете.

За да се възстановите напълно от слънчевото изгаряне, трябва повишен прием на витамини С, А и Е.  Яжте повече плодове, сурови зеленчуци и прясно изцедени сокове.

7. Не се къпете след плаж

Знам, че повечето от нас го правят, но това не е най-доброто нещо за вашата кожа. Водата ще премахне натуралните масла, произведени от тялото ви за защита на кожата.

Ако е необходимо, можете да премахнете мръсотията с кърпа от естествен материал, напоена в зехтин. Вместо душ, може да се прилагат студени компреси върху кожата , които да намалят телесната температура и да ви освежат.

 

 

Ефикасни природни средства, които ще ви помогнат при слънчево изгаряне 5.00/5 (100.00%) 6 votes