Старо Volvo с мотор от BMW (+400 к.с.)

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

С риск да обидим доста от феновете на шведската марка, трябва да признаем, че преди да попаднем на този шедьовър, мнението ни за старите коли с марка Volvo беше доста по-различно. Понятията динамика и адреналин не се вписваха по никакъв начин към старите шведски „куфари“, което важи с пълна сила и за модела Volvo 242. Сега обаче въпросният екземпляр преобърна представите ни с главата надолу.

Автомобилът е собственост на Патрик Линдгрен, който го купува през септември 2009 година. Тогава колата, която се е появила на бял свят през далечната 1975-а, е била с доста позахабена синя боя, малко ръжда, но в сравнително добро техническо състояние. След сериозната доработка, която собственикът предприема, Volvo-то се превръща от здрав и сигурен седан в уникален спортен автомобил.

Основната промяна е свързана с двигателя, който е сменен. Новият е с индекс M50B25 и е заимстван от BMW 5er, производство през 1992 година. Към него е монтирана нова трансмисия ZF, но силата идва най-вече от високопроизводителното турбо Holset HX40. Според Патрик мощността на автомобила, измерена на колелата, надхвърля 400 к.с. Интериорът е съвсем скромен, като в него са интегрирани спортни седалки и вътрешен ролбар.

Още нещо интересно е, че задният мост е преместен с един инч напред, а подкалниковите арки са разширени. Окачването е занижено, а идеята е доста по-големите BBS джанти да паснат почти плътно в новите извивки на калниците. Предните гуми са с размер 205/40R17, а задните – 245/35R17. Картинката се завършва с подмяна и на съединителя. Новият е Sachs 618.