За банките и хората za bankite i horata ~ Финансови новини finansovi novini

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Банките нямат право по презумпция да продават ипотекирани имоти на свои неплатежоспособни клиенти. Това се забранява в случаите, когато до продажбата се е стигнало заради неравноправна клауза в договора за кредит и когато тази продажба не може да бъде блокирана чрез оспорване на неравноправната клауза пред съд.

Тази информация се появи и в българските медии, а източникът е Европейският съд със седалище в Люксембург, който на 14-и март 2013-а г. взима това решение след запитване заради спор между гражданин от марокански произход, който работи в Испания, и испанска спестовна каса, продала семейното му жилище заради забавено изплащане на кредит.

Темата за банките се появи и на българските протести. Един от лозунгите беше „Не искаме да ни управляват банки“. И в България има хора, гонени от жилищата им, някои от тях с малки деца, други нетрудоспособни – поради болест, трети – просто останали без работа.

Тези хора могат и да се примирят, че ще им отнемат жилището, но е трудно да приемат, че ще продължават да плащат, дори след отнемането и продажбата на тяхното жилище. Тези случаи растат лавинообразно, се казва в писмо до Цветан Гунев – ръководител Управление „Банков надзор“, разпространено вчера в социалните мрежи у нас, на над 120 кредитополучатели, които от 4 години се опитват да защитават правата си – някои са спечелили съдебни дела, въпреки което банките не благоволяват да спрат действията си, някои са пред отнемане на имущество, други продължават да плащат непосилни лихви, осъзнавайки напълно капана, в който са влезли.

Финансистът Любомир Христов коментира пред БНР, че когато не сте в състояние да плащате, трябва да има ред. В Европа има ред. В България според него обаче няма.

Той изтъкна, че кредитополучателите, които са взели кредит след 2010-а година, по никакъв начин не са защитени, защото тази тяхна неравнопоставеност спрямо банките вече е закрепена в закон – това направи предишното Народно събрание.

Всеки, който вземе кредит, може да очаква удар под кръста. Потребителите в момента имат една защита и тя е съдът – дълга, скъпа и сложна процедура.

Христов посочи, че две от големите български банки вече са осъдени на първа инстанция, като две от присъдите са влезли в сила. Срещу едната банка, само в Софийския районен съд, в момента текат 73 дела, а срещу другата – 43.

Източник: www.darikfinance.bg