Грамофонче

14
Добави коментар
maritime
maritime

Ipomoea

Грамофончето е увивно едногодишно растение. Ако внимателно прикрепяте стъбълцата, можете да оформите цветна завеса на терасата или край някоя стена в двора. Името не е случайно – цветчетата силно напомнят фуния  на стар грамофон. Оцветени са в прекрасни, наситени цветове: синьо, бяло, цикламено, розово. Стъблата са дълги и тънки и могат да се „закачат“ по различни начини към стени или да висят от тавана (на терасата). Това е едно от най-подходящите растения за вертикално оформление.

 

Грижи –  Семената на грамофончето се сеят през април. Хубаво е да изберете мястото и направо да засадите там грамофончето, защото то не понася пресаждане. Това е едно много топлолюбиво растение, така че мястото трябва да е много слънчево и защитено от вятъра.  Ако ще отглеждате растението в саксия, добре е да предвидите по-голяма съдинка. Почвата трябва да е наситена, плодородна, като можете да добавите малко пясък. Поливайте редовно.

Съвет – Стъбълцата на грамофончето израстват доста бързо и е добре да им  дадете опора, защото те търсят къде да се „увият“ – прикрепете ги към тънки пръчки или канап и им задайте посока. Така буквално пред очите ви ще се изгражда красива цветна стена.