Лунните възли – метафизичната среща между дух, душа и тяло – Edna.bg

0
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

По време на нашето странстване из дебрите на астрологията се запознахме с боговете вътре в нас – Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон – това са планетите като символ на психически потребности и потенциали, чрез които взаимодействаме с другите, със себе си, с живота и Вселената като цяло.

В наталната карта обаче има и други участници, които добавят важни нюанси към голямата картина на човешката съдба – това са мистичните Лунни възли, които биват северен и южен. Те представляват две точки в хороскопа, които не носят енергиен потенциал като планетите, но са изключително важни, защото около тях се завърта и организира цялата ни житейска легенда.

Лунните възли са каналът, в който е нужно да се влее енергията на взаимодействията между планетите в рождената карта с техните предизвикателства и благословии, за да имаме усещане, че живеем автентично, че следваме повика на душите си и не сме заточеници на неблагодарна съдба в този живот.

Какво представляват Лунните възли астрономически? Това са двете точки, в които еклиптиката на Слънцето и орбитата на Луната се пресичат. Те винаги се намират на 180 градуса един от друг, тоест попадат в същия градус на два противоположни знака.

Когато новолуние или пълнолуние попаднат върху някой от Лунните възли, тогава Слънцето, Луната и Земята се намират на една линия и наблюдаваме съответно слънчево затъмнение или лунно затъмнение. Явленията били толкова страховити за хората в миналото, че донесли и на двата Лунни възела недрага слава.

Затова във ведическата астрология на Индия и Северният, и Южният възел се възприемат като „злокобни“, като Северният, наричан още Раху, се свързва повече с материалния свят, а Южният, или Кету – с духовния. В индийската астрология Раху представлява желанията, които ни водят към прераждания в земни условия и ни хващат в капана на материята, сетивността и неутолимия глад за физическа, емоционална и ментална храна. От друга страна Кету се свързва с несъзнаваното, мрака, страховете, а в по-висшата си октава и с духовния аз.

В западната астрология, с която боравим и ние, интерпретацията е по-различна. Любопитно е, че макар да са широко използвани в древността, от средновековието насам Възлите постепенно изпадат от полезрението на астролозите. И се връщат отново на сцената на астрологическото познание от началото на 20 век, когато езотеричният астролог и антропософ Алън Лео черпи от опита на ведическите астролози и ги възстановява за западния човек.

В западната астрология обаче Северният възел се радва на позитивни конотации, а Южният възел е по-негативно обагрен. Южният се свързва с „багажа“, с който идваме от минали животи под формата на нагласи, навици, фиксирани очаквания и световъзприятие, инертност и повтарящи се реакции. Той може да бъде както полезен източник на ресурси, с които разполагаме в това прераждане, така и товар, който ни дърпа назад и ни възпира в развитието. В Южния възел търсим психическо убежище, когато сме под стрес – тогава се вкопчваме в старите модели като удавници за сламка, защото са ни познати.

На Северния възел се гледа като на индикатора за посоката, която ще ни отведе до нови хоризонти и светогледни измерения. Той е крачката, която правим, за да излезем от зоната на комфорт и да се впуснем в непознатото; уменията, които се налага да усвоим в името на израстването. Този процес не е лек, тъй като инстинктивният импулс е да се дърпаме от неизвестното и да се съпротивляваме на онова, което смятаме, че не се вписва в себепредставата ни.

Обикновено човек трябва да натрупа известен житейски опит, за да започне по-леко и гъвкаво да се включва на вибрацията на своя Северен лунен възел. В общия случай интуитивното разпознаване на повика му започва да се случва след 33-тата година. На тази възраст оста на Лунните възли, която се движи на небосвода, застава на кръст спрямо оста на възлите в рождената карта – символично човек узрява за мисията в живота си и „понася кръста си“ по-съзнателно в синхрон с предназначението на душата си.

Истината е, че Южният и Северният възел в картата не са антагонисти. Те са двете лица на една монета, които имат нужда да бъдат интегрирани в живота ни хармонично. Винаги се простират по опозицията на два противоположни знака, които в същността си са двете камбанарии на същия храм. Ако Южният възел, например, се намира в знака Телец, то Северният автоматично попада в знака Скорпион. Южен възел в Телец описва човек, който идва в този живот с нагласата да държи материалната, финансовата, емоционалната сигурност във фокуса на живота си, да се разделя трудно и да приема промените драматично.

Посоката на развитие води до усвояване на способността да живееш в несигурност, да се разделяш, да умираш, да губиш и да се прераждаш отново с няколко фалшиви дрехи по-малко. Залитне ли човек само в скорпионската енергия на Северния възел обаче, рискува да забрави що е то радост и удоволствие от живота. Затова в крайна сметка човек усвоява уроците на Северния възел, но взима най-доброто и от Южния. В идеалния балансиран случай.

Тъй като Възлите са оста, по която Слънце, Луна и Земя се нареждат в една линия, те представляват метафизичната среща между дух, душа и тяло – разбирането на тяхното послание в хороскопа осветлява митарствата на душата по пътя към духа в условията именно на сегашното физическо съществуване.