Декоративен грах

13
Добави коментар
maritime
maritime

Lathyrus odoratus

Изключително красиво виещо се растение от Средиземноморието. Създава прекрасна атмосфера като украса на беседки, ниши и балкони. Стъблата са от 25 см до 2-3 м. Цветчетата се отличават с изискана форма, приятен аромат и богата гама на цветовете – бяло, розово, наситено цикламено, лилаво.

 

Грижи –  Семената се посяват в края на април и началото на май. Поставят се на дълбочина 2 см. Те са с много дебела обвивка, затова преди садене е добре да ги накиснете за няколко часа.  Цъфти от юни до първите студове. Обича слънчеви места и изисква постоянно внимание – поливайте го редовно и подхранвайте почвата (като избягвате азотни и хлорни торове). При недостатъчно поливане се съкращава продължителността на цъфтене и цветчетата са дребни. Стъблата трябва да се прикрепят към опора, за да не се прекършват.  Декоративният грах е много светлолюбиво и студоустойчиво растение – може да понесе температури до -5°С.

Съвет – За да намалите риска от заразяване с болести и вредители, не засаждайте декоративния грах на предишното място поне 3-4 години.