Кафява горска печурка

3
Добави коментар
seoslav
seoslav

Agaricus silvaticus S c h a e f f. ex S e c r.
Psaliota silvatica S c h a e f f. ex S e c r.

Ядлива

Кафява горска печурка. Първоначално в полусферична форма, по – късно разперена, шапката е с диаметър 5-10 см, наподобява звънче. Често връхчето на шапката е изпъкнало, разположено в средата с бледокафяв до канеленокафяв цвят, ставащ по-тъмен в центъра. Покрита с люспи, под формата на триъгълник, като на върха е почти гола повърхността на гъбата. Срастнал с пънчето с помощта на ципесто частично покривало е ръбът, като първоначално е силно подвит навътре, в последствие изправен, понякога равен. Кафявата горска печурка е с крехко, белезникаво месо, което при нараняване придобива кървавочервен цвят. Свободно пръснати по пънчето са пластинките, като в началото имат розов, в последствие червеникав до тъмнокафяв цвят. Спорите, с яйцевидна или елипсовидна форма са гладки с кафеникав цвят. Размерите им са 6-8 х 4-5 мк. Прашецът по спорите е тъмнокафяв. Кухо и голо, с размери 5-10 х 1-1,5 см, е пънчето на гъбата. Формата му е луковидна с цветове от сиво до сивокафяво. Шапката е по-светла, като при наранявания почервенява. Характерно за нея е ципестия пръстен в горната й половина. При тази гъба липсва общо покривало.

Срещана в иглолистни местности, рядко в широколистни гори и храсталаци , тя расте от началото на лятото до края на есента.

Ядлива гъба, с чудесен вкус, подходяща за консумация в свежо и консервирано състояние, като няма сходни отровни двойници.