Иван Костов: „Синята коалиция“ ще е изненадата на изборите

86
Добави коментар
uporit
uporit

Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов е абсолютно убеден, че „Синята коалиция“ ще изненада всички на предстоящите избори.

„В зала номер 1 в събота възкръсна синята идея. Възкръсна десницата сред въодушевление с голям подем. Заедно с това, че залата беше препълнена, най-вече вдъхновението на хората е това, което направи изключително впечатление на всички. Те си тръгнаха силно мотивирани, силни убедени, видели, че опитът за унищожение на десницата не е успял“, заяви Костов в интервю за бТВ в понеделник.

Според него от манипулациите около регистрацията на СДС най-голяма полза е извлякла „Синята коалиция“, „защото беше премината една граница, която 20 години никой не е преминавал“. „Видя се, че просто се напада българската демокрация. Видя се, че се посяга на това и хората реагираха с възмущение“, каза Костов.

Той посочи, че в „Синята коалиция“ толкова са се „сработили“ преди началото на кампанията, че са станали „първата формация, която обяви политическа програма за управление, за извеждане на страната от кризата, за ликвидиране на политическата корупция, за възстановяване на репутацията, на доверието на Европейския съюз към България“.

Лидерът на ДСБ и бивш премиер отхвърли обвиненията на Христо Бисеров (ДПС), шеф на временната парламентарна комисия „Йосич“, че по време на управлението му е бил покровителстван сочения за наркобос Сретен Йосич и посочи, че всички факти около случая сочат към левицата.

„Не съм бил граничен полицай. Никой министър-председател не знае кой чужденец пребивава в България. Нито път стои на границата да проверява кой влиза и излиза. Сретен Йосич е продукт на специалните служби на Слободан Милошевич, той е част от този режим“, коментира Иван Костов и припомни, че неговото правителство предприе военни действия срещу режима на Милошевич.

„Ние позволихме на НАТО да нанесе въздушни удари срещу режима му. Кой писа риятелски писма на Милошевич по онова време – Георги Първанов. Кой донесе пари от Сърбия за кампанията на БСП – Кирил Добрев. Това е партията, която винаги е била свързана със сръбския режим. Това са хората“, каза Костов.

„Няма крупен мафиот в бившия източен блок, който да не е възникнал от специалните служби. Това е историята на организираната престъпност. Целият свят знае това, може би само някой ляв избирател в България още не го разбира“, посочи още той.

По повод икономическата криза и действията на правителството на Сергей Станишев, бившият премиер каза, че анкикризисната програма на управляващите в действителност „ускори кризата“ в България.

„От ноември досега България влиза стръмно в кризата и основата, на която е изграден антикризисният план „Станишев“, бюджетът на страната, на практика се провали и това го признава финансовият министър. Той каза – ние няма да можем да съберем тези приходи“, обясни Костов.

Относно бъдеща следизборна коалиция с паритята на Бойко Борисов, Костов коментира, че на тези избори „синята коалиция“ и ГЕРБ са конкуренти. „Ние даваме своите решения. Нека те да дават своите. Дали ще бъдат убедителни зависи от качеството на тяхната експертиза“, допълни той.