Д-р Наталия Темелкова: Бременността може да отключи заболяване на щитовидната жлеза

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

През 2013 г. седмицата на щитовидните заболявания, която се отбелязва у нас ежегодно, мина под знака на връзката между страданията на щитовидната жлеза и репродуктивните проблеми. Акушер-гинеколози отчитат, че в днешно време ендокринните проблеми са втората най-разпространена причина за стерилитет при жените. А когато става дума за хормонални нарушения, щитовидната жлеза почти винаги играе някаква роля, макар и невинаги да е пряко отговорна за проблема. За да открият недиагностицирани щитовидни заболявания при жени в детеродна възраст, от Българското дружество по ендокринология в момента провеждат безплатни прегледи в 12 града в страната – София, Перник, Петрич, Благоевград, Пловдив, Велинград, Троян, Стара Загора, Казанлък, Бургас, Сливен и Шумен. Повече по тези въпроси разказа д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в УМБАЛ „Александровска“.- Д-р Темелкова, каква е връзката между щитовидната жлеза и репродуктивните проблеми?
– Връзката може да бъде директна или индиректна. Щитовидната жлеза е малък орган със сериозна роля по отношение, от една страна, на възможностите за забременяване, от друга – на правилното развитие на плода през целия период на бременността: за умственото и органното развитие, за раждането на бебе с нормално тегло. Но има и изключително значение за здравето на майката през целия този период, както и в първите моменти след раждането.

– Как точно влияе щитовидната жлеза върху всички тези функции?
– Трудно е да се даде еднозначен отговор, защото щитовидната жлеза влияе реално върху клетъчния метаболизъм във всички органи и системи. От друга страна, щитовидните хормони регулират сърдечната честота, развитието на мозъчната тъкан, съдово-нервните процеси, играят роля и при определянето на теглото… Изобщо развитието на бременност е комплекс от много, много фактори, върху част от които влияе и функцията на щитовидната жлеза. Ако майката има промяна във функцията на щитовидната жлеза, това може да се отрази, а може и да не се отрази много върху нейното собствено здраве. Ще има обаче съществен ефект върху плода, тъй като хормоните на майката осигуряват хормоналното развитие на бебето.

– В такъв случай, ако една жена се счита за здрава и планира бременност, може да се окаже, че има проблем, така ли?
– Теоретично това е възможно, защото съществуват така наречените субклинични форми – тоест без да имаме симптоми, да има промени в нивата на хипофизния хормон, регулиращ функцията на щитовидната жлеза, при запазени нормални нива на щитовидните хормони. Тогава е възможно да се случи това, за което ме питате. Въпреки това в световен мащаб повсеместен скрининг на бременните за щитовидни проблеми не се прави. В най-добрия случай такъв скрининг се прави в групите с по-голям риск.

– Как се определят тези групи?
– Това са жени, които планират първа бременност във възраст над 30 г. Друг важен фактор е наличието на друго автоимунно заболяване. Също така ако има предишен проблем с щитовидната жлеза, който е лекуван преди време и е излекуван, във всички случаи при планиране или възникване на бременност трябва да се направи контрол.

Рискови са също пациентки

с пряк родственик, който има заболяване на щитовидната жлеза, както и такива, които са с много високо тегло – индекс на телесна маса над 40. Общо взето това е контингентът, за който се смята, че е добре да бъде изследван.

– Жените с ендокринни проблеми са един от големите контингенти на акушер-гинеколозите, които се занимават с асистирана репродукция. Доколко безопасна за майката и плода е такава бременност при жена с щитовидно заболяване?
– Ако се контролира добре работата на жлезата по време на бременността, теоретично няма проблем. Не бива и да се преекспонира ролята на щитовидната жлеза при трудностите за забременяване, тъй като причините могат да бъдат от най-различен характер. Те не се дължат само на тази жлеза – от гледна точка на хормоните много често проблемът се крие в хормоните, които яйчникът продуцира. Да не говорим, че в половината от случаите на стерилитет в една двойка причината е в мъжа – нещо, което много често се пропуска и на жената се правят купища ненужни изследвания, вместо да се направи една сравнително лесна и безболезнена манипулация като спермограмата.

Но ако е установен проблем с щитовидната жлеза, той може да се регулира – лекарствата, които се дават, не вредят на бебето, функцията на жлезата може да бъде напълно контролирана. Ако това е направено, вероятността щитовидната жлеза да създава проблем значително намалява.

– Споменахте автоимунните заболявания като рисков фактор…
– Да, при тях има по-голяма честота на абортите в първите месеци на бременността, но се смята, че с добро лечение това в голяма степен може да се преодолее.

– Какво може да се направи, ако проблемът с щитовидната жлеза се появи или установи по време на бременността?
– Проблеми най-често възникват при жени, които вече имат заболяване. По време на бременност дозите на медикаментите, които приемат, трябва да се коригират периодично и

нивата на съответните хормони да се следят често –

най-много на 6 седмици. Това засяга функционалните изменения.

Ако установим възли на щитовидната жлеза, също е добре те да бъдат проследени, защото бременността може да стимулира растежа им. Ако има съмнение дали някой от възлите не е злокачествен, може да се направят допълнителни изследвания. И вече при сериозни основания може да се пристъпи и към хирургическа интервенция, без това да крие съществен риск за развитието на плода. Обикновено, когато се стигне до такива ситуации, интервенцията се предприема във втория триместър на бременността. Ако състоянието търпи отлагане, разбира се, се изчаква раждането на детето.

– Има ли рискове, които са свързани с бременността, но се проявяват след нея?
– Да. Особено при жените, които са имали предшестващи заболявания на щитовидната жлеза, доста често в периода след раждането се налага корекция на дозата на лечението, от друга страна не са редки и случаите на следродилни депресии, в които щитовидните хормони са изиграли роля. Бременността и раждането са тежък стрес за организма на майката, така че те биха могли да отключат заболяване на щитовидната жлеза, към което жената е била предразположена. Честотата на такива събития не е голяма. Но все пак е добре оплакванията на майката да не се неглижират и да се свързват единствено с напрежението, промяната, стреса – понякога те говорят именно за проблем с функцията на щитовидната жлеза.

– Има ли статистика за честотата на новооткритите щитовидни заболявания при бременност?
– Хиперфункцията на щитовидната жлеза е около 2% при бременните. А ако прибавим всички промени и изменения, които невинаги влияят върху функцията на жлезата, процентът отива около 10.

– Има ли данни за влияние на щитовидните заболявания при мъжете върху техните репродуктивни възможности?
– Знаете, че мъжете по принцип са по-рядко засегнати от тези заболявания. Но официална статистика за това, за което питате, няма. Когато обсъждаме риска на една бременност, обикновено не се интересуваме много от статуса на бащата. Ако спермограмата е добра, смята се, че мъжът няма проблем. Дори и бащата да е преболедувал щитовидно заболяване и да е приемал медикаменти, няма доказана връзка с неговата репродуктивна функция.

Надежда Георгиева