Ремонт на ударен лаптоп

1
Добави коментар
Colibri13
Colibri13

Ремонт на ударен лаптоп

Тази статия е написана от SERVIZ.BG, с цел да добиете представа какви са последствията, когато ударите или изпуснете лаптопа си.

Не е тайна, че лаптопите са много крехка техника. Дори и по-слаби удари може да им нанесат сериозно поражение. Преносимите компютри системно са подложени на удари и сътресения по време на транспортиране или поради непохватността на ползвателя им, могат лесно да паднат от масата и т.н. Всичко това се задълбочава от конструктивните особености на лаптопите, в частност от вградения екран и хард диска. Затова не е чудно, че ударите са една от най-разпространените причини за повреди при лаптопите.

Как протича повреждането на лаптопа след като е ударен?

Ударите са едни от най-опасните въздействия върху лаптопа. Работата е там, че при удар може да бъде повреден практически всеки компонент. Да вземем за пример монитора (течнокристалната матрица). В резултат на удар могат да се счупят лампите на подсветката, което ще доведе до неработоспособност на екрана и необходимост от ремонт на дисплея, който трябва да бъде извършен в специализиран сервиз. И това още не може да се счита за сериозно последствие. Много по-лошо е, когато се счупи матрица или се получи разслоение на стъклото на мястото на съединяването му с дешифратора (на екрана се появяват хоризонтални или вертикални цветни ивици). В този случай собственикът на лаптопа ще трябва да похарчи не малко средства. Този проблем се решава само със смяна на матрицата, а матрицата е един от най-скъпоструващите компоненти в лаптопа.

Друга честа последица при ударен лаптоп са пукнатините по различните части на лаптопа, напр. по неговия корпус. Това е доста неприятно, защото не само влошават външния вид на лаптопа, но с времето могат да доведат до пълното му разпадане. Затова, дори за собственика да не е важен външния вид на лаптопа, желателно е своевременно да се обърне за помощ към специалист.

Освен това при удар има значителен риск от поява на микропукнатини по печатната платка на лаптопа. Отначало те може и да не се отразят на работоспособността на лаптопа, но в резултат на системни нагрявания и изстивания, неизбежни в процеса на работа на лаптопа, тези пукнатини ще започнат да се разширяват и в крайна сметка може да доведат до пълната повреда на дънната платка. А този компонент също е един от най-скъпите в лаптопа.

Изключително неприятни са случаите, в които твърдият диск на лаптопа се поврежда и собственика му губи цялата или част от информацията си, която съхранява на него. След като е ударен лаптопът хард диска може да се повреди частично, но да продължи да работи и след известно време операционната система да спре да се зарежда, лаптопа да започне да забива или да се рестартира сам. Дори и в случаи, когато още след удара лаптопът не зарежда операционна система има шанс да се запази важната информация поместена на хард диска му. За целта е важно да се обърнете към сервиз за лаптопи своевременно.

Но това не е всичко. Възможни са множество най-разнообразни повреди на лаптопа, провокирани от удар, които се случват по-рядко, но от това не стават по-малко опасни. Ето един пример: да допуснем, че човек работи на лаптопа си с включено зарядно устройство. Заради невнимателно движение лаптопът пада от бюрото. Той може да се удари на куплунга за захранването, който да се откърши от печатната платка и да предизвика късо съединение. Резултатът от такова падане ще бъде дълъг, сложен и скъпоструващ ремонт на дънната платка. Подобни примери може да бъдат дадени още много.

Как да минимизираме последствията при ударен лаптоп?

Днес съществуват множество препоръки как да избегнем ударите по лаптопа. С голяма популярност се ползват такива съвети, като повишено внимание при ползване, работа само на твърди, добре закрепени повърхности, транспортиране в специална чанта и др. По принцип всичко това е правилно, добре е тези съвети да се спазват. Практиката обаче показва, че те могат само да намалят риска от удар, а не да го премахнат напълно.

Затова всеки собственик на лаптоп трябва да знае как да минимизира щетите при ударен лаптоп. А това е много просто. Ако лаптопът е бил подложен на силно физическо въздеиствие, необходимо е при възможност бързо да се обърнете към сервиз, занимаващ се с ремонт на лаптопи. Само там може да намерите действително висококвалифицирани специалисти, притежаващи голям опит и необходимо оборудване за извършване на диагностика и ремонти.

Ако собственикът се опита да реши проблема сам или се обърне към кварталният майстор, съществува голям риск ситуацията да се задълбочи. Предвиждането на всички последствия от удар е нетривиална задача, изискваща дълъг практически опит. Повредите може да бъдат няколко, могат да бъдат скрити. Неправилната диагностика или ремонт може да доведат до лъжливо успокоение на собственика сега и до дълъг и скъпоструващ ремонт в бъдеще.

В тази връзка, желателно е да се обърнете към специалист даже в случаите, когато, в следствие на удара, лаптопът ви не е спрял да работи. Както вече споменахме, повредите могат да бъдат скрити и да се проявят в бъдеще (много често се наблюдава при повреден от удар хард диск). При това, ако отначало отстраняването им не е сложно и скъпо, в бъдеще те могат да доведат до необходимостта от много скъпоструващ ремонт.

Още по темата