Фори Светулката остана без дом, вдигна кръвно покрай докторат

1
Добави коментар

Христофор Събев, по-известен като Фори Светулката, остана без дом. Той продал апартамента на родителите си и с парите се издържал, но те свършили. Българско семейство, живеещо в Австрия, го пуснало да пази къщата без пари и Събев плаща само консумативите си. Свещеникът бе депутат в 36-ото Народно събрание и кадеше с тамян бившия партиен дом, за да гони духа на комунизма от него. Нарекоха го Светулката заради нощни бдения на свещи в зората на демокрацията.

Неотдавна той защитил дисертация за колайдера в ЦЕРН. Благодарение на него вече има адаптирана литература на български за колайдерите. Включил се в работата на лабораторията на проф. Иван Колев – пионерът, въвел общоелектроника в България.

Защитата обаче му вдигнала кръвното и ходел като замаян, тъй като бил свикнал да поддържа младежкото 120 на 80. Спрял да чете вестници и да гледа тв, за да се справи с научния си труд и една година живял в изолация. На 21 юни т.г. защитил работата си пред комисия и сега е доктор на науките. Възнамерява да си направи собствена лаборатория и да работи по свои направления, нищо, че вече е на 67 години.

Не ме интересува дали се занимавам с мотика, политика и електрика, защото работя за хората, казва той пред „168 часа“. През 2002 година той се връща от САЩ и в момента живее във Велико Търново.

За политиката казва, че е готов да помага, но да се махнат усмивките от старите ленти. Излязох от политиката по-беден, отколкото влязох, казва той. /БЛИЦ