Ябълка в сладко-кисел сос

1
Добави коментар

Изпълнителният директор Тим Кук следва основната заръка на Стив Джобс: да води компанията така, както смята за добре.

© Reuters

Още по темата

Инвазията на андроидите

Бъдещите версии на мобилната платформа на Google ще могат да се използват във всякакви устройства

5 юли 2013

Ябълката на раздора

Apple представи изцяло обновен интерфейс за мобилната си платформа, който бе посрещнат със смесени чувства

11 юни 2013

Когато в средата на месеца Apple направи смела крачка и представи изцяло променен интерфейс на мобилната платформа iOS, едва ли някой се е съмнявал, че този ход ще бъде приет със смесени чувства. По-интересното в случая е, че критиките идват не толкова заради решението на компанията да обнови визията на платформата, колкото заради избора на конкретния дизайн.

„Голяма част от дизайнерското вдъхновение на iOS 7 идва от други платформи, но Apple елегантно обединява всичко“, бе обобщаващият коментар на онлайн изданието GigaOm по темата. Основният аргумент беше, че компанията е успяла да постигне баланс между обичаното старо и желаното ново, така че да привлече нови потребители, без да прогони старите.

През тази седмица Apple представи и втората бета версия на операционната система, която включва поддръжка на iPad и коригира открити бъгове и проблеми. От нея също става ясно, че тепърва предстои да видим какви са плановете на компанията от Купертино за развитие на нейната мобилна платформа система и че iOS 7 далеч не е завършен.

Старите нови възможности

Качествата на iOS и Android дълги години са обект на яростни спорове между привържениците на двете платформи. iOS 7 наля допълнително масло в огъня най-вече със своята променена визия и с факта, че се „възползва“ от функции, които от доста време се предлагат в други платформи. „Някои хора сигурно ще се оплакват, че части от iOS 7, особено уведомленията и Control Center, имат догонваща роля спрямо Android. Но какво от това?“, коментира пред онлайн изданието Ars technica Крис Сиеслак, програмист в компанията Buster. Все пак и самият Стив Джобс е казал: „Добрите художници копират. Великите художници крадат.“ Въпреки това Джобс имаше навика да се бунтува шумно, когато някой друг използва неговите продукти за „вдъхновение“.

Според Крис Сиеслак платформата iOS е започвала да изостава и новите функции, които са добавени в седмата версия, са добре дошли. Няма значение, че те са нови само за платформата, а не за цялата индустрия, допълва софтуерният инженер. При положение че са харесвани и желани от потребителите, е естествено те да намерят своето място и в платформата на Apple. Важна функционалност, с която iOS не разполагаше досега, е автоматичното обновление на приложенията. Потребителите трябва сами да проверяват дали няма нова версия за програмите и да я инсталират на ръка. А именно този факт провокира голяма част от отрицателните отзиви за дадено приложение, защото повечето хора не осъзнават този факт и си мислят, че програмистът е изоставил продукта си, коментира Даршан Шанкар, който разработва софтуер за iOS.

Дан Пфайфър от Float Mobile Learning пък е доволен от подобрения мултитаскинг, който идва със седмата версия на платформата. Той смята, че благодарение на новата система за работа на приложения във фонов режим iOS устройствата ще могат да предложат по-големи и по-добри приложения, предназначени и за корпоративни цели. Подобрените VPN възможности, които позволяват създаване на отделни подсигурени комуникационни канали за всяко приложение, също ще са от полза на корпорациите, които ще могат да използват съществуващата си инфраструктура, без да се притесняват за сигурността.