На бяло парти не се пие цветен алкохол

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Бялото е подходящ декор не само за сватби. Изглежда, на същото мнение е и американският рапър Пъф Деди, който ежегодно събира каймака на звездните среди на бели партита в Хемптънс, Лонг Айлънд. Всяка година по негова покана в бяло се пременяват Марая Кери, Дона Карън, Томи Лий и много други.

Напоследък тази тенденция завладя и България, особено през лятото, когато е сезонът на яхтените партита и плажните фиести. Пионери в това отношения са строителните предприемачи братя Динко и Йордан Диневи, които ежегодно събират яхтения и шоуелит на бяло парти на пристанище „Марина Диневи“ в „Св. Влас“. Събитието е в стила на легендарното Nikki Beach White Party, което се провежда ежегодно в Сен Тропе, Маями и Марбея, където на 5 юли стотици почитатели на електронната музика ще купонясват за 10-а поредна година. Музиката винаги е на живо, декорът и облеклата на гостите са бели, напитките – прозрачни.

Но бялото парти си има сериозна история, свързана със социална мисия, а не само с купони сред светъл интериор и на по чаша бяло вино.

Бели партита е имало още в началото на 80-те. Първата вълна такива подел бизнесменът и гей Франк Уейгър. Неправителствена организация за борба с вируса на ХИВ го помолила да финансира такава кампания за събиране на средства за търсене на лек. През следващите 24 години сбирките с дрескод бяло се провеждали във Villa Vizcaya Museum and Gardens (луксозен комплекс в Маями – б.а.). И до днес бели партита се правят всяка година из целия свят често през седмицата, посветена на гей общностите.

Когато преди десетилетия създателите на тези движения искали да изберат цвят на кампанията си, с който да означат и да бележат всяка своя благотворителна проява, те се консултирали с психолози, които ги посъветвали да изберат именно бялото. Защото е символ на чистота, толерантност, разбиране, а и е в най-голяма степен политически неутрално.

Наред с партитата, посветени на сексуалната толерантност, партита в бяло вече правят и частни лица, организират ги в клубове и дискотеки. Маскиното парти чисто и просто отстъпи мястото си на партито с бял дрескод. Най-масово такова събитие освен сбирките на Пъф Деди и легендарното Nikki Beach White Party, които ежегодно събират по няколкостотин души, е хаус партито White Sensation, което се провежда от 2000 г. Първите 5 са в Амстердам, след това по целия свят, а за последно – в Италия през април. Организаторите решили да правят и Black Sensation, на което дрескодът е в черно. Но ако билетите за него често остават неизкупени, тези за партито в бяло свършват месеци преди датата, за която е обявено. Според психолози белият цвят повдига духа и стимулира психоемоционалните процеси. Затова болничните стаи са бели.

Ако решите да се разведрите с едно парти в бяло, първото и основно правило, което трябва да спазите, е дрескодът. Обикновено той се посочва на самата покана. Позволени са някои акценти – модни експерти препоръчват сребърно за жените и морскосиньо за мъжете. Особено ако купонът е плажен. И все пак не се увличайте, да не би да не минете фейсконтрола. Щом от такова парти заради цветни елементи в тоалета беше изгонена съпругата на Били Джоел, няма гаранция, че същият резил може да сполети и вас. Жената сменила кремавия костюм с бял и пак се върнала на купона. Добра идея са белите аксесоари – модерните хипстърски очила с дебели бели рамки, бижута, ръкавели, а за по-смелите – дори бели лещи за очи. Можете да си поръчате чифт от интернет сайтове за доставка за не повече от 50 лв., особено през лятото. В сезона на белите партита цената дори е намалена. Добра комбинация с тях би бил и белият неонов лак, който ще свети в тъмното.

Ако мислите вие да сте домакин на такова събитие, има едно важно правило, което значително ще улесни живота ви по време на организацията. Никога не се опитвайте да напаснете нюансите на бяло в интериора, съветва Джон Лейтън, интериорен дизайнер и консултант. Просто е невъзможно да намерите еднакво бели покривки, салфетки, балони, килими и така нататък. А и обикновено тези партита са вечерни, така че на мека изкуствена светлина няма да личи, че не всичко е като от калъп.

И в интериора са позволени акценти, също както и в менюто. И все пак, ако ще е бяло парти, да е бяло парти – обикновено се сервират хапки с бяй хайвер, сирена, маскарпоне и други храни с този цвят. Добра идея според Пъф Деди е тук-таме да има канапе от спанак или хапки с червен или черен хайвер. Но да се сервира червено вино на бяло парти, си е чисто кощунство. цветният алкохол е забранен.

Предлага се бяло вино, шампанско, бяла сангрия, светли ликьори или пуншове. И както можете да се досетите – кафе също не се сервира.

ЕКСПЕРТЪТ

Стилист Капанов: Жените да забравят белите чорапи, мъжете да не акцентират с цветен колан

Белият цвят носи чистота и благородство. За да стои добре обаче, то трябва да е от естествен материал – лен, памук.

Добре е всичко в тоалета да е в тон – чорапите при мъжете да са бели, обувките да се връзват с колана. Мъжкият колан трябва да е лек и летен, но в никакъв случай цветен. Тийнейджърите могат да си позволят и модерните искрящи чорапи. А най-важното правило за мъжкото облекло е никога ризата да не се носи отвън. Обикновено така правят по-пълните с цел да прикрият корема, но това само влошава нещата и напомня на възрастните жени, които слагат тъмни очила на вечерни събирания, за да скрият бръчките си.

Изкуствените цветя, които жените закачат по дрехите си като акцент, са проява на лош вкус. Както и шнолите и щипките в косите.

И в никакъв случай жените не бива да носят бели чорапи независимо от случая. Особено ако са дълги. Те обезформят краката. Не са естетични и цветните сутиени под бяло облекло. Добрият избор е телесният цвят. Подходящ акцент за бял тоалет би било тънкото цветно коланче – жълто, синьо или друго, което да отива на чантата или обувките.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти