Мента

7
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 479 пъти | добавена на 01.07.2013 г.

Ментата е  универсален продукт. Може да се използва в кулинарията при приготвене на салати, месо и освежаващи шейкове. Таблетките с ментол облекчават гаденето по време на пътуване, а в козметиката екстракта от това растение моментално освежава повехналата кожата и придава блясък.

За външно приложение

Средствата приготвени с етерично ментово масло, се справят много добре с възпалената кожата и акне, като и придават блясък и свеж вид.

За да тонизирате лицето по-бързо, пригответе ледена мента по следния начин: заливате една шепа мента с една чаша вряща вода, оставете за 15-20 минути. После я изсипете върху форми за лед и замразете.

При главоболие, леко неразположение или обща загуба на тонуса, капнете 1-2 капки ментово етерично масло върху слепоочията и разтъркайте добре.

Екстракта от мента има антибактериално действие, често се включва в средствата за грижа на устната кухина. Ежедневното изплакване предотвратява развитието на бактерии, намалява възпалението на венците и премахване на лошия дъх.

Вана с ментова отвара се препоръчва при ревматизъм. Три големи снопа от мента (200 г), залейте с три литра вода, оставете да заври и добавете към ваната. Киснете около 20-25 минути.   Екстракт от мента е може би една от основните съставки в кремове и дезодоранти за крака. Той добре охлажда, нормализира кръвообращението и се бори с прекомерно изпотяване на  краката и против гъбички.

Маслото от мента се използва за ароматизиране. Облекчава сърбежа, парене, зачервяване и подуване на мястото на ухапване от насекоми.

Горещи инхалации с етерични масла от мента ще ви помогнат да се отървете от настинка в начален етап.

За вътрешно приложение

Благодарение на ментола в състава, ментата има лек анестетичен ефект и облекчава спазмите в стомаха.

Отвара от мента нормализира храносмилането, намалява метеоризъма и гаденето. Вземете 1/3 чаша преди ядене.   Ментовия чай ​​стимулира секрецията на жлъчката (в съчетание с корени от глухарче е добре да се приемат при диабет), и помагат при храносмилането на мазни храни.

Разтриване на гърдите с маз в състава, на която има ментол, помага за лесно дишане.

Ментата нормализира сърдечния ритъм, помага при тахикардия, стенокардия и аритмия. При хипертония се използва инфузия на смес от мента, лайка и валериан.

Ако приемате хомеопатични лекарства, бъдете внимателни: ментата намалява ефективността им, а в някои случаи напълно блокира действието им.

Маслото от мента не се препоръчва за употреба по време на бременност и кърмене.   Своя аромат ментата дължи на ментола. Това вещество се съдържа в етеричното масло, което се получава от листата на растението. Също така в неговия състав влизат органични киселини, танини, флавоноиди и микроелементи.

Етикети

мента. вътрешно проложение, външно приложение, главоболие, лош дъх, възпалени, венци, акне, флаваноиди, етерично мало, аритмия, тахикардия, стенокардия, диабет, хипертония, ,