Подвижен слънчев колектор за топла вода

63
Добави коментар
akafazov
akafazov

May 19, 2009

Добрите стари слънчеви колектори за топла вода не са нищо ново, но тук искам да ви представя един продукт, които освен че е Made in Bulgaria, притежава характеристики, които го отличават от всичко което съм виждал до момента при този вид технологии.

Това е слънчевият колектор Фокус-42 на Интеграл 2005, който е първият по рода си подвижен колектор за топла вода в света. Панелът има вграден акумулатор, който позволява автоматично насочване към слънцето през целият ден. Това разбира се означава много по-голямо количество усвоена енергия.

Начин на работа

Колекторът се включва към бойлер и затопля водата в него. През деня следва движението на слънцето и автоматично изключва бойлерът от електрическата мрежа, докато слънчевата енергия е достъпна. Това повишава с до 30% ефективността в сравнение със статични модели. Вградената система за защита завърта колекторът в случай на прегряване, докато той се охлади. По същият начин се извършва и почистването – натрупаният сняг, листа и др. падат при завъртане.

Дизайн

Панелът се отличава с параболичният си концентриращ дизайн, който е много подобен на концентрираните слънчево-термални технологии, за които вече сме писали. Това позволява на колекторът да достига мощност от 1,3 киловата или 83% ефективност на конверсията на слънчевата енергия, което е наистина впечатляващ резултат. Както вече сме казвали, стандартните фотоволтаични модули имат около 20% ефективност, което прави слънчево-термални модули като този много по-евтини и подходящи източници на енергия.

За разлика от плоските слънчеви колектори за топла вода, параболичният концентриращ дизайн стопля бойлерът дори и в студени зимни дни.

Мониторинг на системата

Едно от нещата, което наистина ми направи голямо впечатление е, колко труд са вложили от фирмата за разработка на системата за наблюдение. Самият модул има течнокристален дисплей, който предоставя информация за работататавключително и данни за темперетурата на входа и изхода. Освен това от фирмата са предлагат софтуер за наблюдение в реално време, която позволява да се направят редица интересни анализи на работата като количеството на паднала слънчева енергия, сравнение на производителността в замъглени и ясни времеви условия, сравнение между различните сезони и т.н. На сайта на фирмата може да се намери куп информация от различни тестове и анализи за работата на продукта, графики, видео материали както и онлайн наблюдение на няколко техни панела в реално време.

Цена

Фокус-42 се предлага в комплект – колектор, стойка, електронен модул за управление, датчик за температура, двигател, като цената на цялата система е 960 лева без ДДС. Главно електронно табло за управление на система с колектори е 280 лева, като има вградени акумулатори, часовник за реално време, управлява бойлера по дневна и нощна ел. енергия и излъчва данни за запис с компютър. Това означава, че инвестицията заедно с монтажа се изплаща в срок от 2,5 до 3 години.

Заключение

Според мен, това е един от малкото български продукти, които са наистина иновативни и заслужават внимание. По всичко личи че от Интеграл 2005 са изработили един уникален слънчев колектор, който има редица нестандартни възможности, носи реални ползи на потребителя и при това на разумна цена.

Забележка: Екипът на GreenTech-BG не е обвързан по никакъв начин с Интеграл 2005, финансово или по други начини.
Био на автора: Ангел Кафазов:Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: слънчев колектор, слънчева енергия, слънчеви панели, соларни концентратори, топла вода, Фокус-42

Автор: Ангел Кафазов