Половин България под вода

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Улиците на половин България заприличаха на Венеция. Проливни дъждове от София до Варна наводниха мазета. Планираното посрещане на Джулая на брега на Дунав в Тутракан пропадна, след като порой удави града в последния следобед на юни, съобщава „Стандарт“.По данни на метеоролозите проливен дъжд от 80 л/кв.м се е изсипал в региона за по-малко от два часа в неделя следобед. Стихията превърна в реки двете главни улици в града, които плуват във вода, висока повече от метър. Има наводнени жилищни блокове, като най-тежко пострадала е кооперация „Росица“. Там хората газеха до колене във вода.

Водата е нахлула и в къщи в село Пожарево. Много дворове в околността са превърнати в блата, а градините с домати бяха отнесени от пороя. Пет помпи работят без прекъсване в района. Три от тях са изпратени по спешност от Силистра, уточниха от Гражданска защита. Отводняват се мазета и сутерени.

Стихията развали плановете на местните хора да посрещнат Джулая на дунавския бряг. Обявеният 12-часов концерт на Васко Кръпката и групата му „Подуяне блус бенд“, който трябваше да започне в неделя около 19 часа, се отменя, съобщиха организаторите от кметството. Пороят накара стотици рокери от цялата страна, пристигнали на брега на Дунав в Тутракан, да разтурят без време събора си. Мотористите бяха решили да куфеят край реката заедно с Кръпката и да посрещнат с неговите рок парчета първото юлско утро на 2013.

Близо 115 литра на квадратен метър се изсипаха и в Нови пазар, съобщиха синоптиците. /БЛИЦ