Витамини против косопад

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Косопадът е проблем, който може да е генетичен, да е свързан със смяна на климата, стрес, липса на витамини и минерали, прекалена консумация на селен и други. Когато е налице, ние се опитваме да спрем този процес чрез медикаменти, маски за подхранване.

Но забравяме, че трябва да останем спокойни, защото напрежението, което изпитваме, спира процеса на възстановяване. Добрата новина е, че има група витамини, които работят срещу косопада.

Известен още като биотин, той е един от най-често използваните витамини за стимулиране на растежа на косата, разтворим е във вода.

Университетът Maryland Medical Center го препоръчва за укрепване и стимулиране растежа на косата. Участва в състава на редица козметични продукти за коса. Съдържа се в орехите, фъстъците, сардините, бананите, карфиола.

Това е аминокиселина, която не се произвежда в организма. Хранителни източници на лизин са риба, сирене, яйца, мляко, червено месо и други.

Наричат ги още антиоксидантни витамини. Те помагат за подобряване на кръвообращението на скалпа, което е много важно за неговата здравина. Храни, богати на тези витамини са листните зеленчуци, цитрусовите плодове, картофите. Могат да бъдат приемани и под формата на хранителни добавки.

Липсата на желязо в организма е причината за анемия. След като запасите от желязо са изчерпани, кръвта не може да доставя необходимото количество кислород в целия организъм и това може да доведе до заболяване наречено алопеция. Косата пада интензивно, образува се гнездови косопад.

Някои дерматолози смятат, че загубата на коса може да бъде свързана с ниската консумация на червено месо, защото то има високо съдържание на желязо. Но ако се надвиши нормалният прием на желязо, то може да доведе до обратен ефект. Освен в червеното месо, желязо има в спанака, лапада и други.

Съдържат се в зеленчуците, пълнозърнестите храни. Те помагат косата да расте по-бързо и да не бъде крехка и чуплива.

Консумирайте храни, богати на тези витамини, но не прекалявайте. Ако решите да ги приемате като хранителна добавка, винаги се консултирайте с лекар!