Странични ефекти от годжи бери

2
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Добило широка популярност през последните години, растението годжи бери, чиито плодове са оцветени в ярко оранжево-червено, се смята за „извор на младостта“. Наред с ползите за здравето обаче, се констатират и нежелани реакции, при прекомерната консумация на тези плодове.

Годжи бери има два подвида с доста сходни качества. Тези ягодоплодни растения се срещат широко в умерените и субтропическите райони. Отглеждат се в Китай най-вече заради техните невероятни ползи за здравето. Отделно от Китай са широко разпространени и в районите на Тибет и Хималаите, както и в Монголия.

Въпреки че ярките, оранжеви плодове са използвани от китайците и тибетците в продължение на векове заради техните лечебни свойства, наскоро малките плодчета приковаха вниманието на целия свят и поради предполагаемото им въздействие върху човешкото дълголетие.

Ако се приемат в умерени количества, плодовете на годжи бери носят само позитиви на човек. Ако обаче се приемат в по-големи количества, са способни да доведат до някои странични ефекти.

Хората с поленови алергии трябва да избягват тези плодове или да се консултират с лекар, преди приема им. Страничните ефекти в този случай включват затруднено дишане, копривна треска, гадене и виене на свят.

Плодовете на годжи бери съдържат алкалоида атропин. Предозиране с него може да предизвика повръщане, замъглено зрение, сухота в устата, както и объркване.

Сериозните странични ефекти от приема на различни екстракти от годжи бери се получават в следствие на взаимодействията на плода с някои лекарства, най-вече тези за кръвно налягане. Може да се стигне до необичайно спадане на кръвното налягане или хипотония.

Също така плодът влияе на хора, приемащи лекарства за диабет. Възможно е да доведе до понижаване на нивото на кръвната захар и появата на симптоми, като световъртеж и прилошаване.

Отделно от лекарствата за кръвно налягане и диабет, тези плодове могат да взаимодействат с варфарин. Той е антикоагулант – лекарство, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове. Приемът на тези плодове в случая увеличава риска от кървене.

Плодовете годжи бери имат високо съдържание на селен. Въпреки че селена е важен микроелемент за организма, в редки случаи, неговите високи дози водят до развитието на вродени дефекти и намаляване на фертилитета при жените, увреждане на нервите и/или стомашно-чревни проблеми.