Над 130 млн. тона реколта от пшеница в Европа

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Реколтата от мека пшеница в Европа се очаква да бъде 130.7 млн. тона през тази година, пише Fermer.bg. Очакванията за реколтата от пшеница във Франция – най-големия производител на пшеница в Европа, са за по-големи добиви в сравнение с миналата година.

„Времето през последните няколко седмици е благоприятно за пшеницата в ЕС, за това оценките за реколтата са стабилни и пшеницата се развива добре, но Великобритания си остава проблемна „, посочи водещ немски търговец. Размерът на тазгодишната реколта от пшеница ще бъде конкурентен на пазарите от Близкия изток.

Влажното и студено време през този месец обаче може да доведе до по-късно стартиране на жътвената кампания и увредени добиви. Търговците очакват размерът на добивите на пшеница във Франция да достигнат 36-37 млн. тона, в сравнение с 35,6 милиона през миналата година. Около средата на юли се очаква масов старт на жътвената кампания в Западна Европа.

Вторият по големина в ЕС производител на пшеница – Германия очаква реколта от 24.18 млн. тона през 2013 г., в сравнение с 22.33 милиона тона през 2012 г., посочва немския търговец Тьопфер.

Великобритания има рязък спад в производството на пшеница през това лято, въпреки лекото подобрение на климатичните условия през последните няколко седмици. „Като цяло, нещата се подобряват, но все още сме 10-14 дни назад с развитието на посевите. Все пак, юни е от добрите месеци, “ посочи анализатора Шарлот Гарбът. Великобритания ще има най-ниските добиви на пшеница от десетилетие насам, поради мокрото време, което нанесе сериозни вреди на есенните култури.

Някои от най-малките производители на пшеница в Европейския съюз, най-вече страните от Черноморския регион, ще бъдат конкурентоспособни на повечето пазари за износ, посочи английски анализатор.  

Етикети:

реколта | пшеница