Как да оцелееш в офиса

18
Добави коментар
dakata_72
dakata_72

Как да оцелеешв офиса

Прекарваш много време в офиса. Половината от това време работиш, а останалата половина влизаш в пререкания с колегите си. Губиш време, губиш и настроението, тровиш нервите си, а това се отразява и на работата ти, а след нея и на семейството ти. Как да оцелееш в тази малка джунгла и да се справиш с „животните” в нея?

Мързеливата колежка:

Тя е мързелива, що се отнася работата и, винаги намира начин да прехвърли задълженията си върху някой колега, а защо не и върху теб? За сметка на работата се занимава със странични дела, лични въпроси и проблеми, които и се струват далеч по интересни и важни.

Как да я пречупиш: просто не и помагай със задачите. Работата ще спре и рано или късно ще се разбере къде е „дупката” в колектива.

Клюкарката:

Тя знае всичко! – кой ще е следващият уволнен, кой с кого се среща, спи… Разказите и са забавни и интересни, но се пази от нея! С приятелско отношение и голяма съпричастност знае как да извлече информация и от теб. Без да се усетиш ще станеш главна героиня в следващия епизод.

Как да я подхлъзнеш: давай и скучна информация и я убеди, че животът ти е монотонен. Така няма да си интересна за обсъждане. Объркай я!

Перфекционистката:

Бюрото е подредено в пълен баланс с природата. Самото съвършенство, няма какво да добавиш, нито какво да отнемеш. Презентациите и също са изпипани, а самата тя се е подготвила за всички възможни въпроси. Като застанеш до нея изпитваш чувство за малоценност, а да си на нейното ниво ти се струва непостижимо.

Как да се справиш: взимай пример и се учи от нея. И тя е човек и тя има своите страхове, от които бяга може би точно с тази перфектност.

Вечно недоволната:

Шефът е прекалено строг или я дразни мелодията, с която звъни телефона на колега, градския транспорт е неудобен за идване на работа, храната около офиса не е по вкуса и… тя винаги има от какво да се оплаче, а с това разваля настроението ти. Щом е така „На който не му изнася, да се изнася!”.

Какво да правиш: просто бъди максимален оптимист. След време ще види, че не може да излезе на глава с теб и ще се лепне на някой друг.

Интригантката:

Вижда, че си в грешка, но вместо да ти го каже прави обратното. Все едно иска да види как ще отнесеш конското от шефа след това.

Как да избегнеш такава ситуация: никога не вярвай на никой и проверявай работата си. Изяснявай си всяка стъпка, буква, дума. Нещата трябва да са ти ясни, така няма да имаш проблем с обясненията. „Два пъти мери, един – режи.”

Изтъкващата се:

Тя постоянно се опитва да намекне, че стои зад всички успехи и велики идеи. Ти много добре знаеш, че не е така. Но как да разбере и шефа?

План за действие: никога не споделяй идеите и работата си с такъв човек. Ако работите в екип и е неизбежно споделяй идеите си първо с шефа. Няма да ти навреди ако му изпратиш един имейл. Така следващия великата идея ще е патентована.

Сподели във Facebook