Фердов стана съветник на Йовчев

14
Добави коментар
mignews
mignews

Бивш служител на Държавна сигурност стана съветник на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Пламен Фердов е назначен за член на политическия кабинет на министъра, научи МИГNews от свои източници. Съветникът на силовия вицепремиер е работил в Първо направление към Шесто управление на Държавна сигурност. Основните му занимания като служител на комунистическата служба за сигурност са свързани с настроенията в творческата интелигенция преди 1989 г.

Пламен Фердов е син на старата номенклатура на БКП Стоил Сердов. Първият му брак е с дъщерята на бившия финансов министър Белчо Белчев. Развежда се с нея и сключва брак със секретарката си. Работил е и в „Мултигруп“ на застреляния през 2003 г. Илия Павлов.

По време на правителството на Тройната коалиция, Фердов беше политически съветник на вътрешния министър Михаил Миков. В парламентарната група на БСП неофициално се твърди, че той е в основата на скандалите със сделките за доставка на т.нар. „златни принтери“ покрай смяната на българските паспорти.

След съставянето на правителството на Пламен Орешарски, името му дори се спрягаше за зам.-министър на вътрешните работи. За кандидатурата му отново лобирал Михаил Миков, който вече е шеф на 42-ия парламент.