Днес+ :: С грандиозно шоу откриха 6-ия фестивал на пясъчните фигури в Бургас

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

С грандиозно шоу откриха 6-ия фестивал на пясъчните фигури в Бургас

03.07.2013 08.26

Хиляди бургазлии и гости на града присъстваха на мултимедийното шоу, с което бе открит шестият фестивал на пясъчните фигури в парк „Езеро“, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

Тазгодишното издание е наречено „Алея на славата“ и са изваяни скулптури на Чарлз Дарвин, Алберт Айнщайн, Александър Бел, Самюъл Морз, Исак Нютон, Стив Джобс, Галилео Галилей; велики хора на изкуството – Леонардо да Винчи, Салвадор Дали, балерината Пина Бауш; смелите изследователи на непознатото Христофор Колумб и Юрий Гагарин (почетен гражданин на Бургас); музикалните звезди Бийтълс, Лучано Павароти, Лейди Гага, Рей Чарлс и Луис Армстронг. Скулптура има и на 16-ият президент на САЩ Ейбрахам Линкълн. Величието на българската история ще бъде показано с хановете Аспарух и Крум, цар Симеон, светите братя Кирил и Методий. Спортът е представен с Кубрат Пулев.

За новото издание са осигурени 4000 тона пясък. 17 са авторите на фигурите, 10 от тях са българи. Останалите са от Италия, Португалия, Чехия, Русия, Полша и Украйна. За първи път тази година за декорацията на пясъчните скулптори не е използван оцветен пясък, а естествен черен морски пясък, който е с високо съдържание на желязо. /БГНЕС

Днес+