Какво е това интраутеринна ретардация на плода?

17
Добави коментар

Интервю с д-р Силвия Савова

акушер-гинеколог, специалист по пренатална диагностика

I САГБАЛ „Света София“

 

Продължава от: Какви са рисковете за появата на диабет по време на бременност?

 

Мама, татко и аз: Какво е това интраутеринна ретардация на плода?

 

Д-р Савова: По принцип гените и на майката и на бащата, когато се съчетаят определят темпа на растеж на бебето. Родителите – бащата и майката, определят с какво тегло ще се роди бебето. За ретардация на плода, говорим, когато има изоставане в темпа на растеж, като по принцип има монограми за всяка раса, тъй като при всяка една темповете на растеж са различни (европеидна раса, отделно японците са с друга раса, и т.н.). Има заложено тегло и темпа на растеж е определен с монограми, бебето може да изоства интраутеринно от този темп на растеж. Т.е. ние сравняваме със съответните параметри и то изостава от тях. Причините за това могат бъдат най-различни. Една от най-честите причини е високото кръвно на жената, така наречената хипертония или прееклампсия. При високото кръвно имаме спазъм на съдовете, съответно по-малко кислород и хранителни вещества достигат до бебето и тогава има така наречената плацентарна инсуфициенция и бебето изостава. Вместо неговото тегло, което е заложено да бъде 3.500 например, то се ражда 2.400 кг.

 

 

Също така, ако има някакви други инфекции или майчино-фетални инфекции, плодът може да бъде с изоставане и интраутеринна хипотрофия. Когато жената е с диабет или по време на бременността се отключва диабет, бебето е по-едро, това е т.нар. макрозомия – едър плод за съответната гестационна възраст. Но независимо, че бебето е по-едро, не означава, че е белодробно зряло и за това всъщност лекаря се подготвя,  да прецени оптималния период, в който детето трябва да бъде родоразрешено. Ако е едро, то трябва да бъде зряло, при диабетички ние също правим цезарово сечение, защото размера на рамената и обиколката на корема е по-голяма от главата и се стига до цезарово сечение, но задължително плода трябва да е белодробно зрял. И обратно, когато е хипотрофично едно бебе, то също страда и може да умре интраутеринно, т.е. вътре в матката.

 

Лекарят е този, който трябва да прецени, в кой момент трябва да направи цезарово сечение, за да го извади и детето да направи по-добра адаптация към външни условия. За това трябва да сме много добре подготвени клинично, ние сме клиницисти и затова разпитваме много добре жените. Много често жените подценяват гриповете и елементарните настинки, но те са сериозни. Вирусите атакуват сърдечно-съдовата система на бебето, както и неврологичната система, т.е. мозъка. Не бива да бъдат подценявани тези неща.

 

 

Друг риск носят контактите с вируси каквито са варицела, скарлатина и в момента има завишена заболеваемост. Например една жена е бременна за втори път, но тя има по-голямо дете, което посещава детска градина, при нея риска е повишен, тъй като детето може да е в контакт с такива вируси. Има епидемии, сега например има епидемия от варицела и от скарлатина, и трябва да се каже на жените първо да не общуват много с малки деца, да не целуват много малки деца и да ходят там където е епидемията, освен това да мият ръцете си, да спазват хигиена, така че контактът с вирусите да бъде минимален.

 

Продължава: Училище за родители на I САГБАЛ „Света София”

 

Снимки: sakhorn38, hin255 FreeDigitalPhotos.net

За Мама, татко и аз: Таня Димитрова