Драгомир Стойнев за енергетиката: Все едно се разхождам със запалка в стая с барут

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Един от големите специалисти в енергетиката дойде и ми каза още в първите дни от мандата ми: “Г-н Стойнев, в момента сте в положението на човек, който се разхожда със запалка в стая, пълна с барут. Това сподели в интервю за “24 часа” министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Така той се опита да илюстрира ситуацията в енергетиката – омагьосан кръг на огромна вътрешна задлъжнялост по веригата.По думите му, завареният модел на ценообразуване със сигурност е щял да доведе до скок в цената на тока. “Ако сега не се промени системата, тя може да се срине”, смята той.

“Смятам, че в някои от предприятията целенасочено е водена политика на отказ от реформи с цел изваждането им от активите на държавата. Пример за това са мини “Марица-изток”. В продължение на четири години цената на въглищата не е била увеличавана, дори е била намалявана”, каза още той. “Успяхме да стабилизираме ситуацията там и сме в диалог с миньорите. Те разбраха, че промените в Закона за енергетиката ще подпомогнат износа на ток, оттам – натоварване на мощностите, и съответно натоварване на работата в мините”, допълни той.

Министърът разкри и по какво се работи във ведомството му. “В момента министерството подготвя доклад за състоянието на енергетиката, който ще представим в Народното събрание. Аз искам да дебатираме по него с обществените организации, с бизнеса, с потребителите”, каза Стойнев. По отношение на кадровите промени: “Тук трябват експерти с опит, а не политически назначения. Това е разликата ни с ГЕРБ”. По думите му, на енергетиката й трябва безпристрастност.

Според него, не е нормално да знаем, че Европейската комисия ни съди заради това, че не сме въвели третия енергиен пакет, и още да не се прави нищо по въпроса. Отделянето на НЕК от ЕСО е трябвало да стане още преди година. “Истината е, че предишните управляващи не са си свършили работата – акциите на ЕСО са отписани от НЕК, но не са вписани в БЕХ. Два дни преди да встъпя в длъжност се сменя ръководството на ЕСО”, обясни министърът.

“Освен това по разделянето е работил и консултант, който не си е изпълнил ангажимента докрай и чийто договор изтече преди броени дни. Къде е бил контролът от страна на държавата?”, попита Стойнев.

По проекта “Белене” тече проверка. Колкото до проекта “Набуко”, според министъра не трябва напълно да се отписва “Набуко уест”. “Смятам, че сега трябва да засилим изграждането на междусистемните връзки България-Гърция, България-Турция”, каза още Драгомир Стойнев.