Роберт Гергов: В ЦСКА вече тренират 80 деца

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

През изминалия сезон баскетболният ЦСКА бе възроден, а новото ръководство с президент Роберт Гергов възстанови залата на стадион „Българска армия”, която получи името на легендата на „червените” Румен Пейчев. Клубът започна работа от основата и работи с 8-, 10- и 12-годишни, а от следващия сезон ще има и отбори за момчета (14) и кадети (16) години.

– Каква е равносметката Ви за сезон 2012/2013. Постигнахте ли целите, с които започнахте?

– Целите ни бяха реалистични и ги изпълнихме. За първия сезон беше важно да възстановим залата, което направихме. Да възстановим детската школа. И това направихме. Вече имаме отбори от 8-, 10- и 12-годишни. Започнахме от най-малките, като това лято селектираме отбори до 14 и 16 години. До момента имаме около 80 деца в школата, а на първи октомври започнахме с едно дете, така че в това отношение вървим много добре.

– Доволен ли сте от работата на Христо Ценов с най-малките и ще има ли нови треньори с разрастването на школата?

– До момента имахме само един треньор – Христо Ценов, а сега назначаваме Йордан Колев, който ще бъде треньор на кадетите. И двамата са треньори от една школа – работят здраво. Очаквам от Данчо Колев да внесе опит и рутина. Разчитаме много на него. Той ще отговаря за големите деца – кадети и старша възраст, тъй като догодина кадетите, които имаме, ще преминат в горната група. Имаме отбор, но селекцията ни още е отворена и търсим деца за следващия сезон.

– Как набирате кадри за школата си, работите ли с училища, от които да привличате деца?

– Имаме селекционер, който се занимава с подбор на децата – Жоро Панов, синът на големия ни баскетболист от миналото Георги Панов. Той поддържа контакт с училища и в момента имаме реална възможност да открием секции в осем-десет училища, които ще подпомагат школата и най-добрите деца ще тренират в залата на „Българска армия”. 14- и 16-годишните няма как да бъдат начинаещи, така че в момента селектираме играчи от други отбори. До 12 години имаме отбори, но сме отворени за попълнения и в тях. Както казах, най-добрите от всички възрасти ще тренират в зала „Румен Пейчев”, а другите – в училищата.

– Има ли още нещо, което да подобрите по зала „Румен Пейчев”, която бе възстановена през изминалия сезон?

– Ремонтирахме залата със съдействието на БФБ. Всички ремонтни дейности си ги извършихме ние, но федерацията ни помогна с информационни табла, подът също е неин. Радвам се, че работим толкова добре с тях и не си представям съществуването на един клуб, който не е в добри отношения с федерацията. Можем да ги потърсим за всичко при нужда. За момента имаме всичко необходимо. Трудно е да направиш нещо, да го ремонтираш, но още по-трудно е да го опазваш, така че постоянно има работа по поддръжката на залата.”

– Говорейки за зали, на какъв етап е реконструкцията на голямата зала, която планирате?

– Имаме договор с Министерството на спорта за зала на 4-ти километър. Тя обаче е в много тежко състояние и ремонтът няма да е толкова бърз и лесен, колкото на „Румен Пейчев”. Там ще си бъде живо строителство и ще ни отнеме повече от година. Вече имаме архитектурния проект и това лято започваме. Там не бързаме толкова, това е голям разход.

– Възстановявате школата за подрастващи в мъжко направление, имате ли планове за женското?

– Към момента нямаме идеи за женска част, а ние и сега сме изпълнили залата. Догодина само тези, които тренират в залата на „Армията”, ще са над 100. Ще имаме пет отбора, като при 10-12 годишните имаме по 30 деца във възраст, така че физически нямаме място за женска част.

– Кога се очаква ЦСКА да се завърне в българското първенство с мъжки отбор?

– Нашата концепция е да създадем първо материалната база и детската школа и след това да мислим за мъжки отбор. Ресурсът, който имаме, смятам, че е по-добре да го инвестираме в база, вместо да ги хвърлим за един мъжки отбор, без да имаме основата. Не виждам логика в това.

– Зала „Румен Пейчев” бе изпълнена с живот от деня на откриването й. Какви са впечатленията Ви от първенствата, които се играха там?

– Гледах първенствата и много се радвам на децата. Има доста напреднали деца, гледах финала на старшата възраст и съм впечатлен и от отборите, които играха, и от определени момчета. Приятно е да се гледат и в залата да има живот.

– Може ли тежката ситуация във футболния ЦСКА да се отрази и на баскетболния клуб?

– Ситуацията е много неприятна. Единствено би се отразило, че целият комплекс е отдаден на футболния клуб ЦСКА, който не знам дали ще съществува. Ние сме там на базата на тристранен договор между нас, футболния клуб и БФБ. Това е единственото, с което по някакъв начин сме свързани с футболния клуб, иначе финансово и мениджърски нямаме нищо общо. Финансова криза при нас няма, ние не се изхвърляме, действаме спрямо бюджета си.

– Започнахте да организирате ЦСКА 3х3 турнири. Възнамерявате ли да продължите този проект?

– Направихме залата, за да има живот в нея. 3х3 е ново нещо, което върви много нагоре. Във ФИБА и в световен мащаб относно този спорт работи Коста Илиев. Както и да го погледнем, е хубаво, затова предоставихме залата и станаха турнири. Най-добрите отидоха на турнир в Букурещ. Ще продължаваме с това нещо и се надяваме да се развие. За следващата година даже имаме идея да направим аматьорска лига 5х5 в нашата зала, за да може и във вечерните часове залата да е пълна, затова сме я направили. Филип Илиев ще продължи да отговаря за тези любителски лиги и за присъствието ни в интернет.

– Какви цели си поставяте за новия сезон и какво пожелавате на ЦСКА?

– Да направим втори сезон това, което направихме през първия – започнахме от нула, а вече имаме зала и 80 деца. Втория се надявам да имаме две зали и над 100 деца. Плановете ни до една година не са свързани с мъжки отбор, но като направим новата зала ще помислим за това. От финансова гледна точка сме спокойни, не се изхвърляме, имаме бюджет за това, което сме си планирали и всичко върви както трябва. Може би няма да е следващия сезон, но до една година ще направим и мъжки отбор. Не е логично да направим мъжки отбор на „глинени крака”. Нека има зали, нека има деца до старша възраст и тогава да мислим за мъже. Без пирамида няма как да стане и за това има много примери, които са отрицателни, така че действаме стъпка по стъпка.

bgbasket.com