Наш аниматор с награда за документален филм

1
Добави коментар
kirokris
kirokris

Иван Танкушев, аниматор и режисьор, спечели наградата на филмовия фестивал в Ню Йорк за най-добър документален филм с лентата си „The Tale of An Phuc House“. Филмът разказва за последствията от използвания от американските въздушни сили по време на Виетнамската война хербицид Agent Orange.
91-минутната продукция среща зрителя с Кунг, който през 2006 г. създава центъра „Phuc“ („Мир и щастие“). В „Phuc“ помагат на пострадалите от разпръскването на вредното вещество, вследствие на което поколения виетнамци се раждат с тежки увреждания.
Танкушев, който е женен за виетнамка, детайлно документира ежедневието и борбата за равноправен живот на засегнатите – над 4 и половина милиона души.
Тематиката на филма контрастира с досегашните творчески търсения на Танкушев, работил за анимационни сериали като „Семеен тип“ и „Артур“, който му носи три награди „Еми“. 

Иван Танкушев е роден на 20 декември 1959 г. в София. Завършва средно училище по приложни изкуства, след това – анимация във ВИТИЗ през 1985-а.
Рисува карикатури, прави рекламни клипове.
Режисьор е на анимационните ленти „Мисията“ (1990), „Робинзониада“ (1988), „Суматоха“ (1987) – където е и сценарист, „Илюзион“ (1983).

Дебютната му анимационна лента „Суматоха“ печели отличия в Пловдив, Варна, Мюнхен, Краков и Хирошима.
Днес Танкушев живее в Монреал. Пътува много, реди фотоизложби и преподава изкуство на деца сираци.