10 интересни факта за млякото

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

 
1
2
3
4
5

(4 гласа, оценка 4.75 от 5)

1. Млякото се е появило в храненето на хората преди повече от 10 хил. години преди Христа.

Хората са започнали да консумират мляко от момента, в който са опитомили първите домашни животни. Първоначално са получавали мляко от дивите тревопасни животни, предци на съвременните говеда, кози и овце. След това хората са започнали да консумират мляко от опитомените за тази цел животни.

2. Какво яде кравата

Вкусът на мляко и неговата хранителна стойност до голяма степен зависи от това, което яде животното. Ако кравето мляко, например, има горчив вкус, кравата е яла пелин или други горчиви билки.

3. Млякото може да е вредно

Съществува мнение, че е вредно възрастните да пият мляко. „Противниците” на пълномасленото мляко твърдят, че при всички бозайници мляко пият само децата. Само човекът остарявайки продължава да го консумира. Установено е, че много възрастни в Азия, Африка, Южна Европа и Латинска Америка срещнат трудности при усвояването на напитката. Те абсорбират слабо лактозата – млечната захар. Тези вещества, които не са напълно усвоени, са причина за стомашно-чревни разстройства, метеоризъм и диария. Способността за възприемане на млякото се губи постепенно, тъй като хората остаряват. Въпреки това, по-голямата част от жителите в Северна Европа и Русия нямат такива проблеми. Те усвояват млечната захар и на млади, и на стари години. Тази особеност е генетично обусловена. Ето защо млякото е толкова популярно в тези региони.

4. Мляко е противопоказано при алергия

Пълномаслено мляко може да предизвика алергични реакции. Проявите на хранителна алергия към млечни протеини могат да бъдат различни – от обриви до гадене, киселини в стомаха и повръщане. Поради риска от развитие на алергии при бебетата наскоро не лекарите препоръчваха пиене на пълномаслено мляко за бременни жени. За киселото мляко и млечните продукти няма такова ограничение. Смята се, че най-често срещаната алергия се провокира от млечната пяна. Факт, че няйният състав е по-различен от самата напитка.

5. Тюленовото мляко е най-хранително

Млякото от тюлени и моржове е най-хранително, тъй като съдържанието на мазнини в него е повече от 50%. Също така е много питателно е китовото мляко, което съдържа малко под 50% мазнини.

6. За много източноевропейски народи кобилешкото мляко е ежедневен продукт

От ферментирало кобилешко мляко в продължение на много векове се прави изветния кумис. Кобилешко мляко има бял цвят с лек синкав оттенък, съдържа два пъти по-малко мазнини от кравето.

7. В Русия и скандинавските страни се опитват да опитомят лосове

Планът да се използват лоса като млечно животно освен, че е сложен е и икономически нецелесъобразен. В Съветския съюз са съществували седем ферми за лосове, но в момента има само една – „Сумароковска лосова ферма” в Костромски регион. Лосовото мляко е подобно по вкус на кравето, но съдържа повече мазнини и по-малко захари. Използва се в лечебното хранене.

8. Магарешко мляко в козметиката

Втората съпруга на Нерон Попея, смятана за голяма красавица, винаги е водила със себе си 500 магарета, за да може да си взема млечни вани, които подобряват кожата.

9. Бадемовото мляко е близък роднина на кърмата

От всички растителни протеини, тези в бадемово мляко са най-близо до млечния протеин на майката, и поради това често се използва за производство на млечни смеси за деца.

10. Ефект на млякото в областта на спорта

За любителите на мляко, упражненията във фитнеса са по-ефективни, това е заключение направено от изследователи от Университета Макмастър в САЩ. Те са открили, че жените, които пият две големи чаши мляко дневно след тренировка във фитнес залата, губят повече мазнини и стягат мускулите си по-добре от тези, които пият енергийни напитки.

И още …

Вкусът на печеното се разкрива 11 пъти по-добре, ако се пие с млечни напитки. 43% от общото мляко, произведено в Ирландия, се използва за производство на ликьора Baileys. Авицена е бил убеден, че козето мляко помага за поддържане на здравето и умствената яснота, а Хипократ лекувал пациенти болни от туберкулоза с козе мляко.