Бивш китайски министър беше осъден на смърт за корупция

1
Добави коментар

Бившият министър на железниците на Китай Лю Чжицзюн беше осъден на смърт за корупция, с две години отстрочка на изпълнението на присъдата, съобщиха в понеделник световните агенции, като се позовават на китайски медии. Съдът също конфискува имуществото му и пожизнено го лиши от политически права.

Съдебният процес срещу бившия министър е смятан за тест за решимостта на новия президент на Китай Си Цзинпин да се пребори с корупцията, отбелязва „Ройтерс“.

Лю, който беше обвинен в подкуп и превишаване на служебните правомощия, от 1986 до 2011 г. получил от различни лица подкупи на стойност 64.6 милиона юана (10.53 милиона долара).

През февруари 2011 г. той беше уволнен от поста за сериозни дисциплинарни нарушения. Тогава започна разследване за участието му в голям корупционен скандал в сферата на железопътното строителство. През май 2012 г. Централната комисия на Китайската комунистическа партия го изключи от партията.

Според китайското законодателство смъртната присъда с отсрочка може да бъде заменена с доживотен затвор.

Откакто стана президент през март, Си Цзинпин се зае да се бори с корупцията на всички управленски равнища. Той обеща, че ще бъдат ударени „мухите и тигрите“, т.е. както обикновените служители, така и висшите ръководители.

По думите му проблемът е толкова сериозен, че застрашава нормалното функциониране на държавата и оцеляването на партията.