Шефът на Газпром пристига за „Южен поток“

1
Добави коментар

Шефът на руската газова компания „Газпром“ Алексей Милер пристига на еднодневно посещение в София в понеделник за среща с премиера Пламен Орешарски, съобщиха информационните агенции. Те се позовават на източници от икономическото министерство, според които основната тема на разговора ще бъде строителството на газопровода „Южен поток“.Милер вероятно ще кацне в София около обед, след което веднага ще се отправи към Министерски съвет за разговор с Орешарски, в който ще участват още министърът на икономиката Драгомир Стойнев и представители на Българския енергиен холдинг (БЕХ). На срещата се очаква да бъдат решени някои въпроси около изграждането на „Южен поток“, включително и кога ще започнат реалните строителни работи на българска територия. 
Очаква се като израз на добра воля от страна на България Алексей Милер ще бъде удостоен с почетното звание доктор хонорис кауза от Университета по архитектура, строителство и геодезия“. По предварителни разчети строителството на „Южен поток“ на българска територия трябваше да започне в средата на лятото. Това все още не може да се случи, защото проектът няма одобрена оценка за въздействие върху околната среда, нито строително разрешително. Българският енергиен холдинг притежава половината проектна компания за изграждане на „Южен поток“ у нас.Преди месец руска делегация, водена от зам.-министъра на енергетиката Анатолий Яновски,пристигна в София на опознавателна среща с новия енергиен министър Драгомир Стойнев. След срещата беше оповестено, че е обсъждана възможността строителството на българския участък на „Южен поток“ да започне до края на годината, въпреки че служебният премиер Марин Райков беше изказал намерение проектът да бъде подложен на нов анализ. 
Междувременно в края на миналата седмица Европейската комисия съобщи, че започва официално разследване дали Българският енергиен холдинг (БЕХ) и двете му дъщерни дружества за доставка на газ „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ ограничават достъпа на конкуренция до ключова газова инфраструктура в България в противоречие с антитръстовите правила на Европейския съюз. Брюксел се безпокои, че българският енергиен титуляр и дъщерните му фирми вероятно злоупотребяват с доминиращата си позиция на пазара на природен газ в България. Това е в противоречие с чл. 102 от Договора за функциониране на ЕС. Основните опасения на Еврокомисията са, че тези компании могат да ограничават достъпа на потенциални конкуренти до българската мрежа за пренос на газ и местата за съхранение на газ, като категорично или мълчаливо отказват или забавят достъпа на трети страни. Като допълнение от Брюксел отбелязва възможността на тези компании да спират достъпа на конкуренти до основния газопровод, като запазват капацитета, който постоянно не се използва, без да го пускат на пазара. „Без достъп до тази ключова инфраструктура е невъзможно за компаниите да се конкурират с „Булгаргаз“на българския пазар за доставка на газ“, продължава съобщението на комисията. Според Брюксел, ако такива практики бъдат установени, те могат да ограничат конкуренцията и да доведат до по-малък избор и по-лоши условия за доставката на газ, което от своя страна да доведе до вреди за европейските потребители. През септември 2011 г. Европейската комисия направи внезапна проверка на газовия пазар в България, която обхвана ревизии на четири дружествата, три от които държавни – Българския енергиен холдинг и двете дъщерни дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, както и частната компания „Овергаз“. Тогава Еврокомисията проверяваше именно прилагането на правилата за свободна конкуренция в търговията и разпределението на природен газ, както и спазването на ангажиментите за достъп на трети страни до газопреносната мрежа, които могат да бъдат нарушени едностранно или въз основа на двустранни споразумения. Настоящото разследване е поредното, което Брюксел започва срещу БЕХ. През декември 2012 г. Европейската комисия откри официална процедура, за да разследва дали Българския енергиен холдинг злоупотребява с господстващото си положение на пазара за електрическа енергия на едро в България.

Към статията няма коментари. Напишете първия.