Вредата от аспирина – Edna.bg

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Снимка:
Thinkstock

Приемането на аспирин и други аналгетици потиска производството на тестостерон при мъжете, установиха френски учени, цитирани от БГНЕС.

Аналгетиците смущават дейността на ендокринната система, доказателство за което за експериментите с мъжки плъхове. На гризачите бил даден аспирин, вследствие което производството на тестостерон у тях през следващите 24 часа значително намаляло.

На следващия етап от изследването учените пожелали да разберат дали същото е валидно и при хората. Оказало се, че е така.

24 часа след приема на аспирин, парацетамол и индометацин производството на тестостерон при мъжете значително намалява.

Констатирано е и намалено производство на простагландини в зависимост от използваното лекарство, дозата му и продължителността на приемането му.

„Аспиринът не е вреден, но все пак трябва да се внимава с приема му“, съветват в заключение учените.

От друга страна се оказа, че шоколадът и газираните напитки, съдържащи захар, скоро може да се използват за откриване на рак.

Учените разработиха техника, с помощта, на която ще идентифицира заболяването, като се наблюдава процеса на усвояване на захар от организма. Злокачествените тумори консумират много повече глюкоза от нормалната тъкан.

Теорията е разработена от учени от университетския колеж в Лондон, които установили, че туморът става по-ясен след консумация на сладки храни.

Според експертите откритието им е пробив в диагностиката на смъртоносната болест и е много по-опростена алтернатива на стандартните методи. Новият начин на диагностициране най-вероятно ще започне да се използва след шест години.