Д-р Елка Ангелова: Обърнете внимание на функционирането на червата си

12
Добави коментар

Доктор Елка Ангелова работи в специализираната болница по онкология в София. В момента е началник на операционно отделение. Тя е хирург с над 20 годишен стаж и опит в общата, коремната и онкохирургията. Интересите й са насочени в областта на колопроктологията, малкотазовата хирургия, хирургията на стомаха, ретроперитонеума, дисекционната хирургия и др.

В интервю за Az-jenata.bg тя разказва за рака на правото и дебелото черво и за превенциите срещу тях.

Д-р Ангелова, кажете, моля, какви са причините за рака на правото и дебелото черво?

Причините за заболяването са свързани с много вредни фактори. Тук се включват редица фамилни, диетични и генетично обусловени предпоставки, асоцииращи се с повишен риск. Някои от тях са повишена консумация на червено месо, препържени храни, наднормено тегло, намалена физическа активност, прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене и др.

Има ли симптоми, които да ни подскажат за това или ракът действа „тихо“?

Началото на заболяването е безсимптомно. Симптомите като коремен дискомфорт, коликообразни болки, промените в ритъма на дефекацията (от запек към диария или редуване на запек с диария), или комбинацията от тях се появяват и при други заболявания.

Така че присъствието на такива оплаквания изисква по-задълбочена оценка на състоянието ви. Като начални симптоми се приемат и функционалните нарушения придружени с патологични изхождания – кръв и/или слуз в изпражненията, но когато те са манифестни по принцип са показател за по-напреднали случаи.

Силната болка, загубата на телесно тегло, общата отпадналост, анемията свързваме с прогресия на заболяването или с неговото усложнение. Няма достатъчно сигурни симптоми, които да гарантират откриването на колоректалния карцином в ранен стадий. Следователно единственият начин за откриването на аденомите и ранния колоректален рак е активното им търсене чрез подходяща скринингова програма за изследване на асимптоматични индивиди. Ранно диагностициране на пациентите в по-ранен стадии дава възможност за радикално лечение на рака, запазена трудоспособност, продължителен пълноценен живот и по-добро качество на живот.

Обърнете внимание на състоянието и функционирането на червата си. Всяка промяна в характера на изхожданията ви, като запек, диария или кръв и слуз в изпражненията трябва да бъдат обсъдени с вашия лекар.

Има ли възрастови групи, които са рискови?

Заболеваемостта и смъртността при колоректален рак е в право пропорционална зависимост от възрастта. Във възрастовата група до 50 години, рискът от развитие на колоректален рак е изключително малък. Установено е, че повече от 90% от хората с диагностициран колоректален рак са над 50 години.

Освен възрастта от значение е семейната анамнеза, а именно тези, които имат близки роднини от първа линия с доказан колоректален карцином преди 60 години; тези на които е диагностициран дебелочревен карцином и са провели лечение; лица на които са открити полипи; обременена фамилна анамнеза; възпалителни заболявания на дебелото черво и др.

Как протича един профилактичен преглед, болезнен ли е?

Това зависи от рисковите фактори, които действат върху вас, както от наличието или липсата на оплаквания. Съществуват различни методи на изследване, които може да обсъдите с вашия лекар, за да определите кои процедури са най-подходящи за вас (при необходимост).

Има ли превенция срещу рака на правото и рака на дебелото черво?

Превенцията е насочена към намаляване или отстраняване до минимум въздействието на тези причинители на колоректалния карцином, като включва в себе си и намаляване на индивидуалната чувствителност към тези фактори. А именно, коригиране на хранителния режим, който е най-важния външен фактор участващ в генезата на колоректалния карцином, умерената консумация на червено месо и животински мазнини, ограничена употреба на алкохол. Диета, богата на фибри, които са компонент за предотвратяване на много злокачествени заболявания включително и колоректалния рак. Лечение на хроничните възпалителни заболявания на дебелото черво.

Рискът от развитието на злокачествени новообразувания на дебелото черво се намалява в групите, където физическата активност е „начин на живот“. Наднорменото тегло повишава риска от заболяването, но в комбинация с повишена физическа активност не е рисков фактор. Отстраняване на вредните фактори на околната среда и др.

Как да намалим риска?

Чрез здравословен начин на живот, правилно хранене, физическа активност и по-малко стрес. Разбира се лица, които принадлежат към застрашените групи, при които има по-висок риск от развитието на неопластичен процес би трябвало да потърсят консултация със специалист.

Имате ли някакво пожелание към читателите на Az-jenata.bg?

Надявам се здравеопазването да се обърне към здравия човек и мисля, че това е пътят към една успешна медицина. А на читателите на сайта пожелавам много хармония и толерантност.