Дъмбели – тренировка и упражнения с дъмбели

1
Добави коментар

Дъмбели – тренировка и упражнения с дъмбели

Публикувано в Други, Фитнес Блог | Коментарите са изключени

Дъмбелите са чудесни уреди, с които можете да извършвате упражнения за трениране на определени мускулни групи по Вашето тяло. Името им произлиза от периода, в който атлетите са можели да тренират само и единствено посредством звънене с църковни камбани. Разбира се това е било във времената, когато църквата е имала абсолютно влияние над обществото и е определяла кое е правилно и кое не, в това число и тренировките на монасите. В днешно време тежестите са компактни и ергономични и единственото, което е останало от онези дни е само наименованието им.

Самите дъмбели представляват евтини, гъвкави и много лесни за употреба тежести, с които можете да извършвате редица упражнения за подобряване на Вашето здраве. Крайният ефект зависи от размера на килограмите, които използвате, както и от броя повторения, които правите. Разбира се много важен фактор е и кои точно мускулни групи желаете да тренирате както и темпът на Вашата тренировка. Сред ползите, които можете да получите от употребата на дъмбелите в персоналната Ви тренировъчна програма са: подобрение на кардиоваскуларното Ви здраве; изгаряне на калории; изграждане на мускули; увеличаване на издръжливостта Ви. Освен това е възможно да подобрите и състоянието на Вашите кости.

Кликнете на снимката, ако търсите Дъмбели на ТОП ЦЕНА!

Тренировките, които можете да правите с помощта на дъмбели са различни. Най-общоприетите упражнения, с които бихте могли да натоварите различни мускулни групи  са следните:

Ръце – можете да укрепите ръцете Ви с един дъмбел във всяка от тях. Така ще натоварите бицепсите и трицепсите Ви. Упражненията за тези мускулни групи са различни. За бицепс най-често можете да извършвате повдигане на самия дъмбел в посока гърдите Ви и да отпускате след това. Освен това има вариант за концентрирано натоварване на тези мускули. За целта застанете в удобна за Вас поза (седнала или леко приклекнал) и хванете дъмбела така, че дисковете от едната страна да са насочени към тялото Ви. Отпускайте и вдигайте по този начин. Това упражнени следва да направи бицепса Ви по-релефен. За трицепс най-често се тренира като вдигнете дъмбела зад главата Ви и започнете да движите нагоре-надолу.
Рамене – тук на практика трябва да натоварите 3 мускулни групи. Ако вдигнете дъмбела до нивото на Вашите очи ще натоварите предната част на раменете Ви. Ако желаете да заздравите средната, то тогава вдигайте уреда настрани. Трениране с дъмбел за задно рамо става като леко се наведете напред и разширите извитите Ви ръце настрани.
Гърди – за да натоварите тези мускули трябва да легнете по гръб и да вземете по един дъмбел във всяка ръка. Вдигнете до точката, в която дъмбелите са почти допрени един до друг и след това отпуснете настрани. При отпускането вдишвайте и издишвайте при вдигане.
Гръб – тук упражненията се извършват като се наведете леко напред. Всяка ръка трябва да държи по един дъмбел с цел раздалечени от Вашето тяло, но на нивото на кръста Ви. След това дръпнете дъмбелите до бедрата Ви като боравите с плешките и раменете Ви.
Крака – в права позиция пристъпете напред с десния Ви крак приблизително 3 стъпки и свийте и двете Ви колена за да приклекнете. След това изтласкайте назад отново с десния Ви крак, за да се върнете в начална позиция.

Разбира се в днешно време е възможно да се правят различни комбинации между мускулните групи. Съществуват и много други начини, които някои бодибилдъри прилагат, за да тренират с помощта на дъмбели. Тези уреди са наистина чудесен начин да  се постигнат реални резултати. Възможно е да се правят упражнения в домашни условия, както и във фитнес залата. Някои ентусиасти обичат да тренират с тези уреди и сред природата. Казано накратко – дъмбелите са уреди, които всеки активно трениращ човек трябва да използва в своята тренировъчна програма.

 

Подобни публикации:

 Loading …