Георги Изворски: В сусама има висша разумност

1
Добави коментар
agroplovdiv
agroplovdiv

Най-много ценя лимеца, просото, гроздето и тиквата

Георги Изворски, езотерик, аскет, автор на духовни книги пред АгроПловдив.БГ

Георги Изворски е поет, писател, учител и журналист. От 1999 г. той оставя светския живот на заден план и се отдава на езотериката и окултизма. През 2002 г. напуска родния си град Божурище и в продължение на 6 години  живее в Тетевенския балкан. Горещ привърженик и последовател е на Петър Дънов. От 2008 г. провежда духовни срещи-разговори из цяла България. Следващото му участие ще е на петдневния събор с практически занимания, който ще се проведе във Велинград от 24 до 28 юли. 

– Любител сте на лимеца. Защо?

– В лимеца има висша разумност и много енергия. Това житно растение е по-старо от хората, то е най-древното. Постепенно се е развивало и в момента отдава 100 процента от енергията си. Всъщност, ние със Силвина го преоткрихме преди 2-3 години и то става все по-популярно.

-Кои са другите полезни храни, които тепърва ще преоткриваме?

– Най-обикновеното просо. То също дава 100 процента от енергията си. Особено ценя и сусама – българския черен сусам. У нас продават предимно вносен – от Индия, Китай и дори от Южна Америка. Той е по-стипчив, нашият е сладък. Вносният е бял, а българският е кафяв като пяната на кафето. Отвори ми очите за него една женица от Хасковско. Имах ревматични болки, когато бях на 40 и няколко години. И тя ми каза да пробвам да си лекувам болежките със сусам, защото той е добър не само за стомашно-чревния тракт, но и за костите, тъй като съдържа много калций. Тя каза още, че всяка жена на възраст над 40-45 години трябва да включи в менюто си сусамовия тахан. Аз си го купувам от пазара в Любимец и от Харманли. В този край е и най-старата таханджийница в България. Там мелят сусама на камък и таханът от него тече топъл и гъст отдолу. Изключително вкусен е и е много силен, затова се консумира по малко. В 100 грама тахан има 1500 мг калций и само 10 до 20 грама желязо. Желязото вече не е толкова необходимо на хората. Те вече трупат в тялото си повече благородни метали. Моят хемоглобин например е толкова нисък, че лекарите се чудят как може да съм още жив. Аз пък се чувствам много добре.

– Сещате ли се за ценни плодове и зеленчуци?

–  Гроздето! То е най-добрият плод! Не говоря за стотиците винени сортове, които хората са създали, за да правят вино, а за 20-те бели сорта десертно грозде. Гроздето има изключителна енергийна стойност и висша разумност. В Библията е казано, че това, което е създадено от хората ще изчезне и ще остане само онова, което е дадено от Бога.

От зеленчуците най-ценна е тиквата. Не знам дали сте наясно, но тиквата е зеленчук, а доматът например е плод. Та в тиквата има само 200 калории и е пълна с благодат. Ня също е с висша разумност, за разлика от патладжана, например. Той е с низша разумност. Дава, но и взема.

По принцип плодовете, които имат сферична форма са по-съвършени. Продълговатата говори за насилие. Всичко, което е меко, заоблено, фино и сферично е по-съвършено от продълговатото, острото и ръбестото.