Възстановяване на перинеума след раждане

12
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Нека да започнем с анатомията. Тазовото дъно (или т.нар. „перинеум“) е съставено от мускули и тъкани, които образуват конструкция, подобна на люлка, в долната част на таза, или по-конкретно между опашната кост и пубиса.

Основната функция на тези мускули е да поддържат пикочния мехур, матката, влагалището и другите вътрешни полови органи и да позволяват волевото задържане на урина и изпражнения.

По време на бременността те носят цялата тежест на нарасналата матка и плода в нея, а в процеса на нормално раждане помагат за завъртането и придвижването на плода. Ето защо е важно за здравината и еластичността им да бъдат полагани специални грижи.

Бременност Бременността е период, който допълнително утежнява задачата им, заради нарастването на матката и тежестта, която се налага да носят. В естественото си състояние матката тежи 70 грама и кухината й съдържа около 10 мл. течности. За да има място за бебе, плацента и околоплодна течност, тя увеличава обема си от 500 до 1000 пъти и в края на бременността тежи около 1100 г.

Не бива да пропускате и факта, че се увеличава кръвоснабдяването на кожата и мускулите и това води до омекване на тъканите. Освен това, женският таз е по-широк, за да може през него да премине бебето и мускулите покриват по-голямо пространство. Т.е. съществуват няколко предпоставки, които оказват влияние върху възможността за преразтягане на мускулите на перинеума. А ако това се случи, те вече не могат да поддържат органите по местата им и се получават т.нар „пролапси“ (провисвания).

Съвсем логично е, че броят на бременностите, както и големината на бебетата, са фактори за появата на подобни проблеми. Затова, особено при многоплодна бременност акушер-гинеколозите препоръчват носенето на специални колани за облекчаване на тежестта.

Все пак да не забравяме, че природата се е погрижила тялото ни самò да се справи с износването на плода. Именно затова е важно да отбележим, че никога не е твърде късно или неподходящо да се започнат упражнения за поддържане тонуса на мускулите на тазовото дъно. Колкото по-еластични са те, толкова по-бързо и безболезнено може да протече раждането.

Thinkstock/Guliver След раждането Тъй като под хормонално влияние мускулите и ставите се отпускат по време на бременността, незадържането на урина (инконтиненция) е един от проблемите, които е възможно да се появят след това. Родилите с цезорово сечение имат съвсем малко предимство пред жените, родили естествено.

Затова след раждането е задължителна консултацията с акушер-гинеколог. Прегледът се извършва поне 2 седмици след като спре изтичането на лохиите и е рутинен – нищо специално и тревожно. Ако се установи проблем, най-вероятно ще се наложи да правите Кегеловите упражнения, а ако ситуацията е по-усложнена, може да се назначи и терапия чрез елактромагнитна стимулация.

Раждали или не, всички жени са изложени на риск от проблем с мускулите на тазовото дъно. Разбира се, в повечето случаи неприятностите се появяват с напредването на възрастта. Но не бива да се пренебрегват първоначалните симптоми.

Изпускането на урина при вдигане на тежест или смях са сигнали, че трябва да се консултирате със специалист. Инконтиненцията е ранен признак за проблем. Игнорирането й може да коства развитие на проблема и разрастването му до свличане на вътрешните полови органи (генитален пролапс).

Кегелови упражнения Нека първо установим кои са тези специални мускули. За целта опитайте да прекъснете уринирането докато сте в тоалетната или да напънете при изхождане. Мускулите, които се стягат в единия и отпускат в другия случай са онези, за които говорим.

Упражнение 1 Бавно стегнете мускулите (все едно задържате уринирането). Пребройте до 3 или до 5 и отпуснете. Правете по 20 повторения всеки път през деня, когато се сетите. В последствие опитайте да стягате поетапно – все повече и повече, като задържате по 5 секунди на всеки етап от стягането.

Упражнение 2 Внимателно отпуснете мускулите като се опитате да ги напрегнете (като при изхождане или раждане). Повтаряйте по около 20-ина пъти.

Упражнение 3  Комбинация от предходните две. Ще се получат скоростни съкращения. Опитайте 100 повторения.

Бонус съвет Доброто владеене на тези мускули гарантира увеличаване на сексуалното удоволствие!