Основно училище „Св. св. Кирил и Методий”

1
Добави коментар

Име на фирма: 

Основно училище „Св. св. Кирил и Методий”

Образцово основно училище „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Кюстендил е първото учебно заведение в града. То е наследник на килийното училище, открито през 1820 г. към църквата „Успение на Пресвета Богородица”. Помещавало се е в дървена паянтова постройка в двора на църквата и е посещавано от 20-30 момчета, деца на по-заможни българи.

Не се знае кой е първият учител, но има сведения, че през 1825 г. самоковецът Захари дедо Стоицов е бил учител и псалт към църквата. И при следващите учители поп Стоян, Васил абаджията от Сапарева баня и други обучението е килийно.
През периода 1844 – 1846 г. учителят Христо Иванов Христов от Самоков въвежда Ланкастеровата метода и променя обучението. По негово време на 3.03.1846г. е решено да се построи самостоятелна сграда.

Истинският преобразувател на обучението е Николай Тонджаров. През неговото учителстване се набират средства от цялата кааза и през 1849г. се довършва първата масивна и самостоятелна сграда на училището – днешното Възрожденско. За първи път се поставят чинове и черна дъска, въвеждат се нови науки – история, география, битоописание и др.

От 1860 г. в училището се обучават и момичета. Първите учители кюстендилци са Антон Ников Кърпачев и Димитър поп Петров Любенов, но в по-голямата си част учителите до Освобождението са от други краища – най-често от Самоковско.
През дългогодишната си история училището се помещава и в стария Градски съвет на пл. „Велбъжд”, а в сградата на сегашния Общински съвет с часовника действа и като базово на Педагогическото.

През 1909 г. е построена нова сграда – едноетажна, на мястото на сегашното училище. Поради увеличаване броя на учениците през периода 1914 – 1918 г. е издигнат и втори етаж. През 1976 г. е съборено и е изградено новото четириетажно училище, известно като І ОУ „ Св. св. Кирил и Методий”.
Променя се и статутът на училището – до 1920 г. е Мъжка гимназия, по-късно става І Кюстендилска смесена прогимназия. От 1935 г. вече съществува като Първоначално училище „Св. св. Кирил и Методий” и І –ва Кюстендилска средищна смесена прогимназия. От 1982 г. вече е ЕСПУ с шестгодишни ученици, базово е за внедряване на новото учебно съдържание и са открити спортни паралелки. През 1990 г. училището преминава и през СОУ, за да стане година по-късно отново основно. И през всичките тези години носи името на светите братя Кирил и Методий по волята на гражданите, заявена на 11 май 1876 г., когато за първи път по тържествен начин е отбелязан празникът на двамата първоучители.

Близо два века поколения кюстендилци получават качествено образование, позволяващо им добра реализация в обществото.
Водещо още от началото на своето съществуване, училището продължава да е такова и днес, благодарение на своята амбиция да бъде средище не само на знания, но и център на духовността.

Без да се състезава с никого, училището би могло да получи званието „Добро сърце” за подкрепата и обичта към децата в неравностойно положение от Дом „Хисарлъка”, която протича под наслова „И те са като нас”, за готовността , с която участва във всички благотворителни акции.
Училището е едно от трите, обявени за национални първенци и едно от деветте, на които е присъдено званието „Образцово училище”. От Президиума на Народното събрание е удостоено с орден „Георги Димитров” във връзка с 160-годишнината му.

Училището разполага с много добра материална база, голяма сбирка от картини на известни художници и на деца от цял свят, с кабинети, компютри. Но най-големият му успех е отличната подготовка, която дава на учениците възможността за добра реализация.

Възпитаници на училището има в различни сфери на обществения и стопански живот на града и страната. В І-во знаят – днешният ден е огледало на миналото и е залог за бъдещето. Затова и девизът на нашето училище е „ Пазим традициите, живеем в настоящето, мечтаем за бъдещето”.

гр. Кюстендил, ул. „Гладстон“ № 2

Bulgaria

42° 16′ 45.0588″ N, 22° 40′ 55.2612″ E