Божур – императорско цвете

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Ако розата е царицата на цветята, то божурът трябва да е царят в градината. Наричано още императорско цвете, растението впечатлява с кичести цветове и благоуханен аромат. Как да си отгледате божур?

Божур – цветето на императорите

Божурът е красиво цвете, отрупано с богати цветове в бяло, кремаво, жълто, оранжево, червено, лилаво, розово. Смята се, че произлиза от Китай, където и до се ползва с уважение. Наричали го императорско цвете, защото владетелите украсявали градините си с него. В буквален превод от китайски, божур означава „най-красив“.

Хората вярват, че императорското цвете гони духовете и предпазва от зли очи. Наричат го също „срамежливо цвете“, защото легендите разказват, че в цветовете му се криели нимфи. В Китай носят цвят от божур като талисман за здраве и късмет, а букет от божур се подарява за щастливи поводи като знак за признателност и приятелство. Освен това ароматното растение е символ на успех и просперитет, привлича богатството и помага в професионалното израстване.

С годините императорското цвете достигнало и до Европа. Днес се срещат хиляди разновидности, най-популярните от които са обикновеният божур, китайският божур, тревистият божур и дървовидният божур. На височина достига сред до метър – метър и половина.

Как да си отгледате божур?
Градинарите казват, че божурът е издръжливо цвете, но то също има своите условия към собствениците си, за да расте здраво и красиво.

Поливане. Божурът иска умерено поливане, така че почвата да не изсъхва.

Светлина. Божурът е слънчево цвете, затова е желателно да му изберете светло и уютно място за виреене. Понася и частична сянка, но за кратко. В противен случай спира да дава цвят.

Почва. Императорското цвете се нуждае от плодородна почва, наситена на хумус и полезни вещества. Да е добре дренирана, защото корените на божура лесно могат да загният. Желателно е периодично да подхранвате растението с изгнила тор.

Засаждане и размножаване. Ако решите да си посадите божур, трябва да внимавате с дълбочината на засаждане. Оказва се, че това е доста деликатно условие, тъй като от него зависи дали цветето ще ви радва с кичести цветове. Ако посадите божур на много дълбоко, има опасност той да ви се отплаща само с листа.

В случай, че разположите корените му прекалено плитко, те остават незащитени и лесно могат да бъдат наранени или да измръзнат. Препоръчително е размножаването да се извършва през есента. Става чрез семена или чрез издърпване на корени на пораснало растението с пъпки.

Други. След като веднъж сте избрали място за вашето императорско цвете, повече не го сменяйте, защото божурът не понася пренасянията. Ако се чувства добре в „дома“ си, той може да живее там около 10 години. Важно е мястото да е на завет, защото ветровете и теченията могат да разболеят цветето. Тъй като божурът расте и се окичва с богати цветове, може да се наложи в някакъв момент да го подкрепяте с подпори или с канап.

Мравките също обичат божурите, но вие не се притеснявайте от тях, защото не пречат на растежа на цветето. Оглеждайте се обаче за плевели!

12.07.2013/ Христина Спасова