Коридорас жули (Коридорас джули)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

05.07.2013

Източник: h080

Външни белези  Коридорас жули са сиви, обилно покрити с черни пръски и неправилни линии. Срединната линия от двете страни на тялото е ясно подчертана от плътна зигзагообразна черна черта. Черен е и върхът на гръбната перка на коридорас жули, а опашната перка е обсипана с черни петънца, свързващи се помежду си, за да образуват прекъснати линии.  

 

Храна Коридорас жули е всеядна аквариумна рибка. Приема с охота както жива, така и суха и замразена храна. Обърнете внимание, че коридорасите са дънни рибки. Погрижете се да им осигурите храна, която да пада на дъното на аквариума.

 

Размножаване Самките на коридорас жули могат да съжителстват с един или двама мъжки за целта на размножаването или да бъдат оставени на по-голяма група. Женските са малко по-закръглени от мъжките рибки. Хайверът се хвърля при промяна в температурата на водата – препоръчва се понижаване до 16⁰С за около 1-2 часа, което лесно може да се постигне чрез смяна на част от водата на порции. Голямо количество яйца се откриват по различни повърхности в аквариума, понякога и по самото стъкло. Желателно е родителите да се отглеждат отделно от яйцата и малките. Новоизлюпените рибки се хранят с изкисната суха храна.

 

Особености при отглеждането  Коридорас жули предпочита да има компания от други риби от същия вид (4 или 5 коридораси) или миролюбиви рибки, обитаващи горните слоеве на водата. Малката група коридораси има нужда от аквариум с вместимост поне 75 л. Поради факта, че тези рибки плуват съвсем близо до дъното, прецизното оглеждане на грунда има голямо значение – острите камъчета могат да наранят коридораса.  

 

Подходящи съжителства        Скалария, Барбус, Бета, Коридорас

 

Неподходящи съжителства      Златни, Цихлиди 

 

Популярно име

Коридорас жули, Julii Cory

Латинско име

Corydoras julii

Семейство

Калахтиди

Размери

,5-6 см

Произход

Южна Америка

Обитаван слой на водата

долен

Минимална вместимост на аквариума

40 л

Оптимална температура

22 – 26 °C

Тип вода

сладка

Ниво на трудност за размножаване