Габриела Петрова европейска шампионка в тройния скок

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

България има европейска шампионка в тройния скок. Габриела Петрова спечели титлата на шампионата на Стария континент за младежи и девойки до 23 години в Тампере (Финландия) в последния си опит. Българката стигна до златото с личен рекорд от 13,91 метра (+0,6 м/сек), подобрявайки с 30 см личното си постижение на открито. Преди шестия си опит Петрова беше на крачка от медалите, след като в нито едно от излизанията си в сектора не успя да отскочи от дъската. Тя обаче се събра в последния си опит, когато стъпки на няколко сантиметра от пластилина и разплака съперничките си в сектора. Сребърния медал с 13,56 м спечели италианката Даря Деркач, която скочи близо до резултата на Петрова в последния си опит, но направи фаул. Словенската скачачка Мая Браткич заслужи бронза с 13,52 м. Европейската шампионка за старша възраст от 2011 г. и световна за младша Яна Бородина (Русия) остана пета с 13,45 м.

Габи поведе класирането след втория опит, когато постигна 13,46 м, но след това беше изпреварена от три атлетки. Даря Деркач скочи 13,56 м, Мая Браткич постигна 13,52 м, а украинката Хана Александрова регистрира 13,46 м, но изпревари Петрова заради по-силен втори опит (13,37 м срещу 13,23 м за българката).

Петрова беше подкрепена от трибуните от сериозна българска група и се разплака по време на триумфалната си обиколка с родния трибагреник.

Преди две годиин в Талин (Естония) Петрова завърши пета във финала на Европейското първенство за старша възраст. През зимата възпитаничката на Атанас Атанасов записа личен рекорд в зала от 14,14 м, но не стартира на шампионата на Стария континент за мъже и жени в Гьотеборг заради контузия.