10 от най-предпочитаните разхладителни напитки за плаж

26
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 13.07.2013

Лято е и едни от най-предпочитаните напитки за разхлада и отмора са коктейлите. Най-често коктейлът е смес от различни видове алкохол или плодови сокове. Алкохолните коктейли могат да бъдат високо или нискоалкохолни, а в зависимост от съставките, те имат различни предназначения: да тонизират или да отпускат. В повечето случаи е необходимо съотношенията на продуктите в рецептата да се спазват стриктно. На коктейлите обикновено се дават екзотични имена и се придава привлекателен вид с украшения като чадърчета, резенчета плодове. Важен елемент при приготвянето на коктейла е чашата. Използват се чаши, съобразени със съответния коктейл.

Виж още: 10-те най-секси дамски коктейла 10 от градовете с най-евтин алкохол в Европа

Силните и малки коктейли се сервират в чаша за мартини или уиски. Големите и меки пък се поднасят във висока водна чаша или широка чаша на високо столче. В световен мащаб могат да се набележат няколко тенденции в правенето на коктейли: използване на качествени продукти като резултат от засиленото кулинарно влияние в барманството; възраждане на класическите коктейли, но осъвременени, така че да отговарят на модерните вкусове и това, че визуално коктейлите стават все по-арт екзотични. Ето и 10-те най-предпочитани алкохолни коктейла и разхладителни напитки в световен мащаб, според National Geographic Travel.

1. Пиня Колада, Пуерто Рико Коктейлът е създаден от Рамон “Мохито” Мареро, барман в The Caribe Hilton Hotel в Пуерто Рико през лятото 1954 г. Обикновенно се приготвя от ром, крем или ликьор от кокосов орех, сок от ананас. Днес е популярем из целия свят, но вкусът му е най-добър на плажа или в басейна в Пуерто Рико.

2. Кайпириня, Бразилия Кайпиринята е бразилски коктейл, приготвя се от кашаса (португалска алкохолна напитка), захар от захарна тръстика, лед и лайм. Въпреки, че е позната в Карибския басейн, до скоро тази напитка не бе популярна извън Бразилия.

3. Май Тай, Полинезия Прави се от бял ром, ананасов сок и портокалов сок. Има няколко версии за произхода му. Според една той е създаден в Калифорния, САЩ от Виктор Буергон през 1944 г. Според друга създателят на Май Тай е Дон Бийч, който измисля рецептата през 1933 г. по случай отварянето на нов полинезийски ресторант в Холивуд, чийто собствениик е. Коктейлът става популярен и с това, че е използван във филма на Елвис “Blue Hawaii”.

4. Бира „Ред страйп“, Ямайка Това е вид светла бира с алкохолно съдържание 4.7%, чиято родина е Ямайка. За първи път е произведена през 1938 г. През 1985 г. е направен първият, но неуспешен опит да бъде внесена в САЩ.

5. Дайкири, Куба Благодарение на широкото разпространение на рома, лайма и захарта в Карибския басейн, трите съставки стават основа за много от коктейли в региона. Получил името си от един плаж, близо до Сантяго в Куба, за първия Дайкири се твърди, че е измислен от група американски инженери, работещи в областта, и чиито доставки на джин били прекъснати. Става популярен от героите на Ърнест Хемингуей, които го предпочитат.

6. Маргарита, Мексико Това е е алкохолен коктейл на базата на текилата. Основно се състои и от сок от лайм и портокалов ликьор.  Въпреки броя на легендите около създаването му, Маргарита се е превърнал в синоним на родината си Мексико и е най-продаваният коктейл с текила в световен мащаб.

7. Лимончело, Южна Италия Първата рецепта за лимончело датира от 1990 г. Според една от версиите му то е продукт на фермерите от Южна Италия, а според друга на монасите от същия регион, които го наричали „росоли“. Според трета версия създаването му се дължи на сеньора Мария Антония Фараче от остров Адзура, която едва се оправяла с изобилието от лимони и портокали в градината си, и, за да им намери приложение, измислила въпросния ликьор. Дълго време се използва за диджестив за след вечеря, а днес намира приложение като основа за различни алкохолни коктейли.

8. Кейп Кодър, Масачузетс, САЩ Този коктейл води началото си от 1945 г. и е най-популярен в Масачузетс, САЩ. Най-често се приготовя от водка и сок от червена боровинка, като пропорциите варират отново спрямо вкуса.

9. Розе, Лазурния бряг, Франция В края на 60-те и началото на 70-те години пиенето на Розе стават хит в Западна Европа и Америка и то бива възприето като отделна категория вино. Но чаша или две, сухо, охладено Розе се е превърнало в традиция в Côte d’Azur, Френската ривиера. Най-често се произвежда чрез раздробяване на черно грозде, като люспите не се отделят от сока в продължение на 3-4 дни. Може да се срещне и като смес от бяло и червено вино.

10. Джин с тоник, Индия Колаборацията е измислена от британците в Индия. Представлява алкохолен коктейл, съдържащ джин, тоник, лайм или лимон и лед. Съотношението джин/ тоник варира от 1/1 до 1/3 според вкуса.

В.И.

Коментари

коментар(а)