Графа и Били Хлапето се сприятеляват, докато ядат супа

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Американски престъпник от XIX в., когото определят като обаятелен, но и жесток и коварен. Това е описанието на легендарния крадец Били Хлапето. У нас обаче, щом тийнейджърите чуят това име, го свързват с нещо съвсем друго – с 24-годишно момче, което от година рапира с Графа и младата певица Михаела Филева. Само за няколко месеца двете му песни, продуцирани от Графа – „Башмайсторска“ и „Когато ти трябвам“, стават едни от най-излъчваните в радио и тв ефира.

Били Хлапето всъщност е артистичният псевдоним на Билиян Моллов. Прякорът му идва не от работата с Графа, а от батковците в квартала му още докато е малък. „Правех много бели – бях непослушно дете“, казва Билиян. Още си спомня как като съвсем малък майка му си купува огромна прахосмукачка. И децата се пързалят с колички с лагери по улицата, а той – с новата придобивка на майка си. „Тя имаше шивашки цех и там намерих под един шкаф оголен щепсел. Извадих шевна машина и я включих там – целият склад гръмна. Две седмици бях черен, казва Моллов. Родителите му се разделят, когато е много малък, и той живее ту в Русе, откъдето е баща му, ту в Копривщица при майка си. „По-малко време съм бил в Копривщица. Но там пък ме знаят като Билиян Белята“, смее се той.

Като дете не показва музикален талант. Само тропа по чиновете, но където и да отиде, винаги носи едно и също – слушалки на ушите си. „Тетрадка може да нямам за училище, но ще съм със слушалки“, обяснява Били. Той учи първо в Русе. Когато завършва 6-и клас, се премества с майка си и по-големия си брат в София. Завършва механотехникум и още в средното училище започва да се занимава с музика. Пише първата си песен, когато е на 16 г. За музиката му помага негов приятел – все пак Моллов никога не се е занимавал с това и не знае как се пишат песни.

„Когато научих, че има компютърни програми за музика, ми стана много интересно да се уча“, разказва изпълнителят. Като страстен меломан от съвсем малък се пита как хората пишат песните си и малко по малко се научава. Така че в парчетата си вече има и звучене на китара, пиано, саксофон, а не са правени само с компютърна програма. Самият той не свири на музикален инструмент, не знае и нотите. Музиката си прави на МИДИ клавиатура – пиано, което е свързано към компютър и пренася нотите в програма там.

Късметът му идва преди 3 години, когато тръгва на голямо турне с много и различни изпълнители. Тогава се запознава лично и с Владимир Ампов-Графа. Преди едно от участията двамата сядат на по супа и се заговарят за музиката, която правят. След година и половина Графа сам се обажда на Били, за да го пита дали иска да работят заедно с лейбъла, който той и Магдалена Сотирова основават – „Монте мюзик“. „Аз вече бях завършил песента „Башмайсторска“, оттам направихме с Михаела Филева (другата млада певица, която лейбъла продуцира – б.а.) „Когато ти трябвам“. И сега сме едно голямо семейство“, обяснява Моллов.

Той не възприема хората там като колеги, а като приятели. С Михаела обикаля цялата страна по участия, така че вече я нарича своя сестра. Графа пък му има пълно доверие, така че когато Билиян е готов с нова песен, направо отива при него. А ако продуцентът има забележки, те ще са малки – само по музиката, която бързо ще оправят. Така се случва и с двете нови песни, които рапърът подготвя за есента. „Възхищавам се на Влади – той е толкова зает. Баща е на две деца, пише песни, но винаги намира време и за нас“, казва Били.

Преди 3 месеца излезе и общото им парче „Както искаш“. Клипа към него снимат 24 часа без прекъсване в София. В него Били се вози в английско такси, а Графа му е шофьор. Адреналинът при работата е толкова силен, че въобще не се замисля как работи с 39-градусова температура. Накрая двамата са толкова уморени и прегладнели, че отиват в 5,30 ч сутринта да хапнат по една пилешка супа и мекици с мед и шоколад. „Това бяха най-вкусните неща на света“, смее се той. За есента Били планира и нов албум.

Дотогава обаче се надява да сбъдне едно голямо свое желание – да се запише да учи маркетинг в Пловдивския университет. Мястото не е случайно избрано – Моллов вече живее в града под тепетата от няколко месеца. Мести се от столицата в Пловдив заради приятелката сиТя няма нищо общо с музиката и певецът не иска да разказва за нея, защото момичето има сериозна работа и иска да гради кариера в своята област. „Заедно сме от достатъчно време, че да заживеем под един покрив. Някои неща трябва да си ги знаем само ние“, казва той.

Двамата живеят сами – нямат деца, но пък Били вече е чичо – големият му брат има съпруга и малка дъщеричка. Освен него певецът има още един брат – по-малък от него, който е запален по бийтбокса. Казва се Давид и дори придружи брат си на един от концертите от турнето на музикалната телевизия The Voice, от което Били Хлапето е част. Изпълнителят има и две сестри, които живеят при баща му в Русе. Те все още са малки да ходят по клубните участия на брат си, но ако има концерт на площада в града им или някъде наблизо, са в първите редици в публиката. Винаги искат и автографи от Били за своите приятели. А той не може да се оплаче от липса на ангажименти, защото все още продължава с концертите от турнето и тази вечер ще пее в Созопол. После се отправя към морските курорти.

Концертите си Били успява да съчетае със записите на песента си за кампанията „Зелената песен на България“. Тя ще е дует с Дивна, която отскоро също е артист на „Монте мюзик“. Междувременно Били и друг изпълнител, с когототой работи – Лексус, се включиха с епизодични роли във филма „Корпус за бързо реагиране 2“ и написаха песен за саундтрака му.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти