Милена Славова: Днес ни трябват Крумови закони

1
Добави коментар

С певицата Милена Славова разговаря ГАЛЕНА ЧАРИЙСКА:

– Какво ви накара да напишете химн на протеста по музиката на „Върви, народе възродени“?

– Направих го като подарък за хората. Исках да им покажа, че всички ние, пеещите в парчето, сме с тях. За „Върви, народе изтощени“ се сетих, понеже хората протестираха вече 17-и ден, а пък никой не им обръщаше внимание.

След като пуснах парчето във фейсбук, започнаха и упреците, че можело аз сама да си измисля мелодия. Стори ми се много глупаво, защото аз винаги сама съм си измисляла мелодиите на песните. Направихме втори вариант върху моята песен „Ха-ха“ със същия текст, за да запушим устата на злобарите. Пускаме го в мрежата.

В никакъв случай не съм искала да парадирам, да събирам лаври на чужд гръб или пък да се подмазвам на протестиращите. Аз съм един от тях.

– Бяхте ли на протестите през 1997-а?

– Не. По това време бях в Лондон и следях нещата по телефона. Бях на големите протести през 90-те.

– Тогава подкрепихте „Синята идея“.

– Да, защото тогава друга идея нямаше. Цялата ми енергия и внимание бяха съсредоточени върху това, че идва демокрацията. От една страна, бяха комунистите, а от друга, сините, които в последствие и те се оказаха ченгета и комунисти. Тези дни се замислих за нещо – за това, че сега, за да пеем на протеста, ние трябва да извадим пари от джоба си за сцена, апаратура, разрешителни и т.н. А тогава всичко беше построено. И чак сега аз си задавам въпроса кой ги е плащал всичките тези неща, които струват хиляди левове. Изведнъж партията СДС се яви, току-що регистрирана, а веднага извади пари за сцена и апаратура. В годините се разбра, че наистина комунистите са си създали СДС, за да може хората да им повярват.

– Вие чувствате ли се излъгана?

– Разбира се, че се чувствам излъгана. Животът ми мина в големите надежди. Благодаря на Господ, че ми помогна да взема решение преди години да замина за Англия. Там винаги ще има отворена врата за мен, понеже станах британски гражданин още преди 13-14 години.

Аз обаче предпочитам да остана в България и да се боря за родината си. Не искам да се срамувам, че съм българка, като изляза в Европа. Искам да изтрия това наше осквернено име. Това е друга тема на разговор, но не искам да ме питат защо съм толкова бяла, след като съм българка. Не искам да ме е срам.

– За коя партия бихте пели сега?- Мога да пея за определени хора, които познавам добре и на които вярвам. Но не бих се вързала отново партийно. Времената са такива, че човек не трябва да има доверие на никого.

– Според вас днешните протести имат ли скрити кукловоди? – За протестите, когато падна правителството на Бойко Борисов, мога да кажа, че със сигурност имаше хора, които дирижират нещата. Още преди да стрелят по Ахмед Доган, аз имах някакво шесто чувство, че ще се случат много подобни инсценирани неща, които да подведат хората.

Тогава протестите започнаха от хора, на които им е писнало от високите сметки за тока, банките, измамниците и рекетьорите в парламента. След това обаче веднага хора от БСП започнаха да се опитват да режисират нещата, за да може Борисов да подаде оставка. Това обаче според мен не трябваше да става толкова бързо. Но, от друга страна, е хубаво, че я подаде толкова бързо, за да покаже, че не е алчен за власт.

Знае се, че в момента се очакват нови пари от Европейския съюз, които ще влязат в България и са абсолютно сигурни. И атаката от сегашния парламент е стопроцентова, само и само да се добере до тях. Това, че хората викат и не ги искат, тях не ги интересува.

– Какъв според вас е изходът от ситуацията?

– Трябва да се променят законите. Да се поиска отговорност на всички измамници и далавераджии. Трябва да се наблегне и на продаването и купуването на гласове. Да не е виновен само този, който предлага парите, а и този, който ги приема. Да бъдат поравно наказани, и то много сурово. Мисля, че дори трябва да приемем отново Крумовите закони.

Не става въпрос само за политика, а и за промяна на манталитета на българина като цяло.

Стигна се дотам, че младите хора си мислят, че това да крадеш и да вземаш пари по незаконен начин е съвсем нормално.Трябва да се промени и моделът на възпитание.

– Ако ситуацията в България не се промени, бихте ли заминали отново за Лондон?

– Това е най-лесният вариант за мен. Вземам си куфарите, семейството и кучетата, качвам се на самолета и след 3 часа съм там. Въпросът е, че не ми се иска. Винаги когато съм в чужбина, аз изпитвам голяма носталгия, все едно сърцето ми е останало в България. Не искам да потискам чувствата си и да отида просто защото материално там ще живея по-добре и ще се чувствам спокойна. Но ако това правителство остане на власт, аз ще отида в Лондон за следващите 4 години и после пак ще се върна. Искам тук да живея, България ми харесва и Господ е решил да се родя точно тук.

– Мислите ли, че там вашето дете ще се чувства по-добре? – През септември Куин ще стане на 5 години. Мисля, че там в едно нормално училище и тук в едно добро училище ще получи еднаква подготовка. Ще има добри обноски и ще бъде възпитано дете. Аз имам апартамент в Лондон, който ще ни помогне да живеем добре, без да се налага да обикаляме по квартири. Тя ще живее и ще се развива прекрасно, но ще загуби връзката си с България. И ще стане както с моите приятели, които са отишли със семействата си там. Връщат се тук всяка година, защото им е много мъчно, а децата им не искат и да чуят за България. Това се опитвам да избегна, защото в крайна сметка тя е с двама родители българи.

– Скоро направихте Фондация за деца с музикални таланти. Защо? – Да, направих фондацията в читалището на кв. „Божурище“. Сега кандидатствам по различни програми, за да мога да купя апаратура за децата, които да пеят абсолютно безплатно. Не искам да им вземам пари за уроци по пеене или за фестивалите, които организирам. Заедно с мои колеги музиканти искаме да им направим репертоар и да им помогнем да влязат в музикалните среди. Даваме им сцена, изяви и фестивали.

Има тенденция във всички телевизионни формати да отсяват само 4-5 човека, които стават популярни, а за тези, които са отпаднали, но са също толкова талантливи, никой не се сеща. Искам да дам шанс на всички да се докоснат до истинска сцена и да се запознаят с хора от бранша, които впоследствие да им помогнат да пробият.

Кандидатствах и по друг проект към Министерството на културата, който вече е одобрен. Организирам конкурс за млади групи, които правят авторска музика.

– Имате ли други планове за момента? – Това е ангажирало времето ми почти изцяло. Но сега през август ще почивам. Отивам със семейството и кучетата на къмпинг „Градина“ до Созопол. Говорихме си с приятели, че през летните месеци всички, като заминат по почивки, пред парламента ще настане тишина. Но след като свърши лятото и сегашното правителство си е още там, ще стане война.

– Замисляте ли нови песни?

– Аз по принцип песните не ги пиша седнала на маса (смее се), а те някак си сами идват или пък се раждат по време на репетиции. Последните ми музикални усилия бяха върху „Върви, народе изтощени“.

– Тази година ще направите ли пак „Рок Коледа“? – До момента не съм намерила пари. Миналата година не можах да го направя поради същата причина. Правят се много концерти, но така масово да се обединят всички рокаджии в един се случва изключително рядко.

– През 2010-а направихте грандиозен концерт по повод 25-годишнината ви на сцена. Планирате ли да направите такъв за 30- годишнината? – Да, мисля пак да направя голям концерт. – Това лято има голямо изобилие от концерти. Кои ще посетите?

– Така ми е гръмнала главата, че изобщо не знам кой ден сме. Трябва да седна да си събера акъла и просто ще реша на момента.

– Преди време излезе ваше парче с чалга певицата Нелина. Изписаха се различни неща по темата. Каква всъщност е истината?

– Идеята да се направи тази песен въобще не беше да е такава, каквато тя всъщност излезе. Трябваше да е фолклор, смесен с рок.

Познавам Коко Динев от ресторант „Кошарите“. Навремето често играехме там карти. Той ме срещна с Нелина. Тя му беше поредното гадже. Понеже той ме помоли, аз реших да му направя услуга. Коко Динев плати на един сръбски рок музикант от „Бело дугме“, за да направи музиката. Китаристът ми изсвири парчето и то наистина беше абсолютно рокаджийско. Текстът беше на Живко Колев. Бях го прочела предварително и не открих нещо, което да ме дразни. Аз си изпях партията и вече ги оставих сами да си дооформят нещата. Нелина си изпяла и тя партията, обаче оттам нататък вкарала съвсем други инструменти, за които не се бяхме разбирали. Като чух крайния вариант, се хванах за главата и казах, че песента е отвратителна и искам да я спра.

Извиках Нелина на среща, за да решим какво ще правим. Тя каза, че след като тя си плаща, тя щяла да решава какво да бъде парчето. Попита ме колко пари искам, за да излезе песента в този вариант. Обясних , че не става дума за пари, а за това, че аз изобщо не искам да има такава песен. Тя ми се фръцна и се скарахме. Нито ми платиха, нито спряха песента.

Скоро разбрах, че аз имам право да я спра, и това мисля да направя. По това време тя колеше и бесеше, тъй като парите бяха у нея и тя не сметна моето мнение за важно. После феновете ми ме оплюха, че съм направила такава песен.

– Видяхме ви в „Черешката на тортата“. Бихте ли участвали в друг риалити формат?

– Най-вече зависи с какви хора съм. Разбира се, и от това в какъв период съм и в какво настроение. Това трябва да се обмисли много добре. Аз нямам какво да крия от хората и не ме е срам от скрита камера. В „Черешката на тортата“ си изкарахме много яко.

Милена е родена на 24 февруари 1966 г. в София. Открива я мениджърът на братя Аргирови Киро Мъглата през 1984 г. През 1988-а заедно с Васил Гюров, Кирил Манчев и Бойчо Карабойчев основават групата „Ревю“. В края на 1993 г. заминава за Англия, където живее шест години. След завръщането си в България се присъединява отново към група „Ревю“, но окончателно я напуска през 2002 г. и се отдава на самостоятелна кариера.

През 2008-а Милена стана майка на момиче, което кръсти Куин.

Сред най-големите й хитове са „Месо“, „Ала-бала“, „Ха-ха“, „Не`ам нерви“ и др.От 2012 води предаването „Рок с Милена“.

ХИМН НА ПРОТЕСТА

Върви, народе изтощени

Върви, народе изтощени, към парламента ти върви, с вярата си във доброто съдбините си поднови! Върви със мощната си воля измамниците изгони. Държавата да си отдъхне и Бог да я благослови!

Напред! Науката е слънце, но някой има интерес народът да е неграмотен. Да няма никакъв прогрес! Така годините минават, въртиме се в затворен кръг, със дявола се съюзяват и хранят се от наща плът. Да, Родината ни гони пресветли преживя в беда, неописуема изпадна и мафия я завладя. Но ний народът сме готови отново да се съюзим, да вдигнем всичко под тревога и злото да изкореним!

А винаги духът народен упора търсеше у вас! Измамници от парламента, ще млъкне скоро ваший глас! О, вий, които толкоз дълго превръщахте във мъртвина, България пак ще възкръсне от таз дълбока тъмнина!!!

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти