Къде е пайджината на Спиндермаан?

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Може още да е останал някой българин, който не е разбрал откъде се появи лозунгът „Фоставка“.

Има един герой – „готин, тих и спокоен човек, засега си няма гадже, защото иска да има харем от жени“. Във фейсбук се описва като „политик“ и пояснява „биа са сас лошите“. Това, разбира се, е Спиндермаан. Той пише изкилифенчено, понякога почти не му се разбира. Един от скорошните му коментари – с нарисувана сълза в окото, е за ситуацията с Българския футболен съюз: „ФАЛЖИФ ФОДБОЛ ФАЛЖИФА КУСА ЗЛАБИ УТБОРИ…БОКЛИК (в превод за несвикналите – „фалшив футбол, фалшива коса, слаби отбори… боклук“).

Страницата му има близо 76 хил. фенове, а съществува едва от началото на годината. Родени от еволюцията, новите интернет образи са цяла вселена – не можеш да ги изброиш. Казват им мемета, но ще ги наричаме миймс, тъй като така се чете английската дума meme. Мийм може да е всичко: мелодия, картинка, видео, някакъв лаф. Всяко нещо, което може да стане мода и да бъде имитирано. Миймовете си приличат с гените по това, че се самовъзпроизвеждат, мутират и реагират на влиянието на външната среда. Техни „люпилници“ са сайтове като Memecenter, 9gag, Reddit, Memebase, 4chan, Quickmeme и др.

Българският принос към тази култура е Спиндермаан – толкова популярен, че и чужденците знаят за него, нищо че пише на кирилица. Прототипът му Spooderman от 4chan далеч не е толкова известен.

За разлика от повечето миймове той изразява мнение и по актуални и политически въпроси, макар и по-дискретно и често нецензурно. Тъй да се каже, „фостата“.

Зад героя Спиндермаан стоят трима-четирима души на по 24-25 г. Всичките са висшисти. Ходят на протестите, защото „системата трябва да се промени. Връщане назад няма“. Започнали да си общуват помежду си на майтап, имитирайки ширещата се неграмотност особено сред тийнейджърите, които пишат на „развален“ език. Тази шега намерила израз „зад маската на един герой, който иронизира с колажи и писане всичко това, което ни заобикаля в България“.

Съществуват доста страници, свързани с него – три са анти-Спиндермаан, а останалите 15 са производни, които твърдят, че също са Спиндермаан. Една от тях се казва „Спиндермаан – художествен герой“, няколко са женски и се наричат „Спиндермаанка“. Има и страница „Спиндермаан“, която се описва като „банка/финансова институция“. За всички тях ще кажем, че са ментета, а истинският Спиндермаан е „бок“. В социалната мрежа ще разпознаете оригинала по многото фенове.

Пътока Долан

Пътокат Долан е патокът Доналд. В интернет не го обичат много. Той е извратена версия на анимационния герой. Има собствено шоу в ютюб, наречено „Шоуто на Чичу Долан“ . Други герои са: Губи – мийм вариантът на кучето Гуфи, Бокс Бини, който е Бъгз Бъни, а Мик Морки е Мики Маус.

Долан е създаден през 2010 г. от художника Саколут. Рисуван на програмата „Пейнт“, той също като Спиндермаан говори на „развален“ език. Животът на Пътокат Долан тръгва от финландския сайт Naurunappula.

Добряка Грег

Какви ги върши Добряка Грег? Взема назаем 5 лв. и ти връща 10. Вижда, че си забравил да излезеш от фейсбук профила си, и го прави вместо теб. Той сваля музика от интернет и си плаща.

Съществува от 26 април 2011 г., когато за първи път е бил качен в сайта 4chan.

Стийв Боклука

Стийв краде обезболяващите на оперирания си дядо, 25-годишен е и ходи на гимназистки партита. Жената му се казва Стейси Боклука. Изобразяват нахални лъжливи и крадливи тъпанари. Типично за тях е да влязат с бебето си в киното и да се карат с хората, като им шъткат. Стийв произлиза от корицата на албума „Ма гангста“ на рапгрупата „Бийн таун мафия“. Името на човека от снимката е Блейк Бостън. Рождена дата на героя: януари 2011-а. Появява се за първи път в Reddit. Няколко дена след него се ражда и Стейси. Образът е на момиче от сайт, наречен „Секси студентки“.

Задръстеният и печеният пингвин

Те са напълно еднакви. За да разберете кой от двамата е, трябва да знаете кода – а той е: ако е обърнат наляво и е на син фон, значи е Задръстеняка. Надясно и на червен фон е Печения пингвин. Понякога обаче се получава хибрид, подобно на този на снимката. Тогава горната половина е задръстена, докато долната – печена.

Оригиналният кадър е на Джордж Мобли от „Нешънъл джиографик“. За първи път този герой се появява през май 2009 г. в анонимния интернет форум 4chan.

Браян Кутсузлията 

Дотолкова не му върви на това момче, че гледа порно и хваща СПИН. Печели екскурзия с кораб. Корабът е… „Титаник“. Успява да настине дори в сауната или да се удави в пустинята.

Рожденият ден на Браян Кутсузлията е 23 януари 2012 г. Родилен дом – сайтът Reddit. Момчето от снимката е седмокласник и се казва Кайл. Фотографията е взета от училищен албум. Директорът го е накарал да се снима отново, защото снимката била много грозна. Някои от случките с Браян са истински истории от живота на Кайл, направени на миймове.

Ким Чен Ум

Вариации върху снимка на севернокорейския лидер. Интернет героят Ким Чен Ум яде всичко – компютри, паспорти, спагети със сладолед. Говори завален английски, нищо не разбира от технологии и иска да завладее света. Съществува и в анимационен вариант. На 18 декември 2012 г. се появява пародиен блог, наречен „Ким Чен Ум гледа неща“. Той е наследник на блог за бащата на лидера със същото заглавие: „Ким Чен Ир гледа неща“, който съществува през 2010 г. Освен него герои са семейство Обама, кралица Елизабет, чиято героиня е малко с характера на сърдитото коте и др.

Котаракът Сърдитко

„Веднъж се забавлявах – беше ужасно!“ Котаракът Сърдитко вечно мрънка и е нещастен. Типична за него реплика: „Надявам се и двата отбора да загубят“. Използват се различни снимки на една и съща котка на Тард. Собственичката на тъжното коте е жена от Аризона с особеното име Табата Бундесен. Браян, братът на Табата, е разпространил снимката на Тард в Reddit на 23 септември 2012 г. За 24 часа тя е била гледана от над милион души, които моментално започнали да прикачват различни реплики. Сърдитото коте е толкова популярно, че някои си го рисуват и по маникюра.

Мъжествения мъжага

„Чък Норис? Коя е пък тая?“ – това е реплика на Мъжаствения мъжага. Той е най-коравият пич и пие уиски за разредител. Има 16 победи и 3 загуби на руска рулетка. Обича пържолата си не кървава, а дишаща. И си чисти зъбите с бодлива тел вместо с конец. Освен това спи с възглавница под пистолета, както се вижда на снимката. На фотографията е боксьорът Майк Конли от края на ХIХ век. За първи път е постнат на 24 септември 2012 г. в сайта Reddit.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти