Мавриков партнира с дъщеря си Биляна в “Ядрена заплаха”

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Kрасиво 8-годишно момиче върви из голям столичен мол и продава картички на късмета. Предлага на добре облечен мъж да купи една. Той казва:

– На мен късмет не ми трябва! Ама, хайде, дай две…

Това е сцена от филма “Корпус за бързо реагиране-2. Ядрена заплаха”. В мъжа лесно ще разпознаете Васко Мавриков, но сега първи ще научите, че момичето с картичките е неговата дъщеря Биляна. Тя прави дебют в киното, като партнира на собствения си баща. “Биляна е много умно, будно и талантливо дете, метнала се е на майка си”, признава актьорът.

С Васко Мавриков се срещаме в четвъртък – последния снимачен ден на втората част на “Корпус за бързо реагиране” във фитнес център в столичния квартал “Бокар”. Стискаме си ръцете и в този момент виждам, че в сградата влиза волейболният треньор Радостин Стойчев – готин, спортно облечен и с неголям сак в ръка. Мавриков веднага хукна към него, сякаш ще му връчва статуетката “Златен скункс”. От краткия им разговор дочувам думите на Стойчев, че “все още няма яснота”.

Васко Мавриков е учил оперно пеене, завършил е актьорско майсторство, но се представя като журналист. Защо така?

Защото няма нито една минута работа в театъра, а най-напред става известен като репортер в “Господари на ефира”. Благодарен е на Джуди Халваджиян, който го взема в предаването “Сладко отмъщение”. Там първоначално е нещо като момче за всичко – организатор, носач на декори, кабелджия. Но започва да дава стойностни идеи и го включват в сценарния екип.

Три месеца по-късно вече е “Приятно ми е, Мавриков!”. Не разбира нищо от разследваща журналистика, но смело се хвърля в нейните дълбоки подмоли. Помага му Росица Митанова, опитен в занаята човек. “И така вече десетина години съм репортер, журналист, водещ”, уточнява Мавриков.

Освен с разследващи репортажи той стана известен и с връчването на статуетките “Златен скункс”. С името на това смрадливо американско животинче продуцентът на “Господарите” Джуди Халваджиян заменя тапира – добичето, чиято статуетка пък раздават в италианското предаване.

“Не знам как е сега с раздаването на статуетките, но по мое време беше нещо отвратително”, признава Мавриков. Тогава предаването още няма сегашния респект, не се е превърнало в институция, с която (почти) всички се съобразяват.

Васко например прахосал цели три месеца от живота си, за да връчи скункса на Татяна Дончева. Чака я пред официалния вход на парламента, тя го финтира през служебния. И обратното. Голяма гонитба пада и с Румен Овчаров. Мавриков успява да пробие кордона при едно заседание на ПЕС в София и се добира до Овчаров. Той обаче отказва да вземе скункса, защото много държал да се вижда по-често с напористия репортер: “Искам всеки ден да идваш и да ми го даваш…”, гаври се Р. Овч.

За острата реакция на Иван Гарелов Васко не иска да си спомня. Още повече, защото той бил неговият идол в журналистиката.

Но, както можеше да пише в Библията: който скунксове раздава, сам скункс получава, и Васко Мавриков доживя времето също да се сдобие с тази статуетка. Връчиха му я колегите от “Господарите” заради това, че малко след като отива в предаването “Денят е прекрасен”, то пада от екран.

“Приех дженка на колегите. Даже при връчването на статуетката дадох съвети на бъдещите лауреати, че трябва да реагират с шега и ирония, а да не го приемат като обида или унижение”, коментира Мавриков.

Той още пази статуетката у дома си, а като по-малки двете му дъщери Биляна и Йоана много обичали да играят с нея. Скунксът е направен от силикон, за да не се чупи, когато някои от получателите му не са много с мили с него. Първите скунксове били от пластмаса.

Васко Мавриков още не се брои за истински актьор, въпреки че до“Корпуса” вече има 3-4 участия в киното. Дебютира в телевизионната новела “Пътуване до морето”, където го кани неговия приятел и кум Станислав Дончев-Стамбата, който сега е режисьор на “Корпуса”. После Мариана Евстатиева-Биолчева му дава малки роли във филма “Принцът и просякът” и в тв сериала “Людмил и Руслана”.

Сценарият за „Корпус за бързо реагиране“ е писан преди 7-8 години. Отначало Мавриков, Стамбата и присъединилият се към тях актьор и приятел Евгени Будинов си записват случките от живота и простотиите, които са направили, и страшно се забавляват. Наблягат на пародията. Дори и в най-смелите си мечти не се надяват някой да ги покани и да реализират проекта си.

Но Станислав Дончев завършва режисура в Нов български университет и започва да снима. Преди две години звъни на Мавриков и му казва, че едни млади момчета от “Профилмс” искат да снимат сценария. За продължението продуценти стават и Башар Рахал, Стамбата, както и Графа с музикалната си компания “Монте мюзик”.

Какво се случва във втората част на филма, озаглавена “Ядрена заплаха”?

В корпуса получават информация, че Земята е заплашена от ядрена бомба, която се намира в България. И че един богат англичанин идва да купи бомбата от наш химик. “Той е физик, но ние за заблуда му викаме химик”, уточнява Мавриков. Хората от корпуса решават да предотвратят всичко това. Как ще стане? Ще видите във филма, живот и здраве, през февруари догодина.

Ролята на англичанина се играе от американската кинозвезда Филип Деланси, познат от “Междузвездни войни”. Той, разбира се, е злодей, но ще бъде безмилостно разобличен от Васко, Гецата и Борето от корпуса.

Васко Мавриков твърди, че няма представа каква е печалбата от първата част на филма. Но държи да се знае, че те снимат само с частни пари, без един лев от държавата.

“Когато видим резултатите от втората серия, ще мислим дали да има и трета”, казва Мавриков.

Успоредно с филма Васко работи здраво и за предаването “Баркод”. Един много сериозен проект, чиято цел е да подпомага потребителите в България. Заканва се наесен да покажат чудеса от храбри разследвания.

– Мавриков – питам го накрая, ако едновременно ви предложат да станете най-важния репортер в Би Би Си и главна роля в Народния театър, какво ще изберете?

– И двете – отговоря ми журналистът, репортера, актьора и сценариста Васко Мавриков, без да се замисля. – Винаги могат да се съчетаят двете неща. Аз съм прагматик. Денят е от 24 часа, ако си разпределиш нещата правилно във времето, ще се получи.

Пустият му Мавриков!

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти