Идеи за малки пространства

3
Добави коментар
allin
allin

Малките домове все по-често се явяват единствената възможност за много хора поради високите цени на имотите и необходимостта да се живее в големите градове. Всеки архитект и интериорен дизайнер знае, че най-интересни за проектиране са малките пространства. Повечето хора смятат, че в по-малките апартаменти и ателиета между 35 и 50 квадратни метра не може да се постигне достатъчно креативност и развихряне на идеи за интериора. Всъщност най-големият проблем е липсата на достатъчно варианти за разпределяне на пространството, като най-трудното за постигане е оптималната употреба на свободното място във всяко помещение. Проблемът произлиза от факта, че на доста ограничена площ искаме да разположим всекидневна, спалня, кухня и трапезария, без помещенията да изглеждат ограничени и нефункционални. Ще ви дадем няколко идеи как да използвате максимално своето малко пространство и да изтискате най-доброто от него.

Възползвайте се от функционалността на вградените елементи. Вградените в стената мебели спестяват място върху пода, но пък осигуряват достатъчно пространство за поставяне на вещи и аксесоари. Особено подходящи са вградените елементи, които могат да се прибират към стената (или в ниша), когато не се използват, като по този начин спестяват хоризонтално пространство. Освен това можете да се възползвате от всяка свободна ниша в дома си, за да я превърнете във функционална част от помещението – дори ъглите и чупките в стените могат да бъдат запълнени и оползотворени с помощта на добре подбрани мебели и аксесоари (ъглови шкафчета, вградени рафтове и прочее).

Използвайте огледала, защото огледалата и панелите от стъкло визуално разширяват помещенията, тъй като разпръскват светлината и отразяват част от стаята. Можете също така да заложите на всякакъв вид гланцови и блестящи повърхности – те, макар и в по-малка степен, също ще играят ролята на отразители на светлината. Отворете помещението едно към друго. Въпреки че е важно да обособите отделните пространства в дома си, то това се отнася по-скоро за тематичното разделение на помещенията – що се отнася до самите стаи, отворената връзка между тях прави пространството визуално по-голямо. Пример за едно такова разпределение е кухня, свързана с трапезарията чрез арка (за целта просто можете да демонтирате вратата между тях) или пък домашен офис, разделен от всекидневната с остъклена френска врата.

Избирайте светли цветове. Правило е, че светлите цветове отдалечават визуално предметите и по този начин разширяват оптически пространството. Тъмните цветове пък действат тъкмо по обратния начин – те приближават предметите и стесняват помещенията. Затова в малките помещения е най-добре да спрете избора си върху по-светлите нюанси.

Привлечете погледите нагоре. Когато изберете елемент, който да привлича погледа в горната част на помещенията, създавате илюзията за повече простор и компенсирате ограничението в мащабите на стаята. Един от начините да постигнете този ефект е с помощта на тавански фриз, боядисан в искрящо бяло, който привлича вниманието към горната част на стената и тавана. Или пък чрез тапет на райета, разположени по цялата височина на помещението – от пода до тавана. Нека настилката в дома Ви „продължава“ от една стая в друга. Когато изберете еднакъв материал за всички помещения в дома си (например твърда дървесина), създавате усещане за безспирност – така погледът не прескача от една стая в друга, а плавно се движи из цялото жилище.

Пуснете светлината в дома си. Големите прозорци дават възможност на повече светлина да навлезе в помещенията, като по този начин те стават по-уютни и по-просторни визуално. В стаите, в които искате да запазите личното си пространство (банята, спалнята), поставете върху прозорците плътни щори или завеси, които могат лесно да се дърпат и спускат. Не поставяйте границите до входната врата. Дворът, верандата, зимната градина или терасата (особено, ако са остъклени) могат да се превърнат в истински екстериорни „помещения“, стига да бъдат оборудвани и обзаведени подходящо. Разбира се, тяхната употреба най-често се ограничава само през топлите месеци, но така или иначе могат да станат едно от любимите места на цялото семейство за прекарване на свободното време.

Не претрупвайте помещенията.Понякога малкото всъщност е повече – това се отнася и за интериора във Вашия дом. Стремете се да не натрупвате твърде много мебели и аксесоари в едно помещение, защото така то ще изглежда неподредено и тясно. Изберете онези части от интериора, които са от наистина съществено значение и елиминирайте онези, без които можете. Не прекалявайте с шарките и десените. Ако искате да създадете усещането за спокойствие, изберете неярка пастелна цветова палитра – към нея разбира се винаги можете да добавите няколко акцента в ярки цветове. Наситените нюанси, силните шарки и изпъкващите десени обаче е добре да се използват пестеливо, защото в противен случай има риск те да „обсебят“ и стеснят оптически пространството. Не прахосвайте свободното пространство. Всеки сантиметър от дома Ви трябва да бъде оптимално оползотворен. Още по-добре би било помещенията (например антрето) да изпълняват повече от една функционалности.

Комбинирайте картините. Да знаеш как да окачиш картините на стената, така че да привличат вниманието е изкуство, но такова, което лесно се научава. И не е нужно да се разорите. Евтините рамки ще изглеждат много ефектно ако се групират удачно.

Разбира се, това са само малка част от идеите и възможностите, които може да имате вие и вашето малко пространство. Всичко зависи от вашите желания и идеи на вашия архитект или интериорен дизайнер. Още варианти за нискобюджетни интериори може да намерите в предишните ни теми за Нискобюджетни дневни, Нискобюджетни кухни и Нискобюджетни спални .

Благодарим ви, че сте вдъхновени.

Павел Янев | architect | All in Studio