Нелегалните стоки по пазарите – новият „Кореком“

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

 Четвърт век след закриването му нов Кореком мами народа по пазарите в София. Лъскави парфюми, аудиотехника, часовници, детски играчки и други неща, пред които в големите магазини хората с ограничени доходи само цъкат с език, вече са достъпни направо на тротоара.

Безмитен магазин на улицата – защото част от стоките са контрабанда. Цигарите без бандерол въпреки затегнатия контрол напоследък все така вървят на Женския пазар и други столични тържища.

Предлагането на това „корекомско“ изобилие е свободно. Стоките може да се намерят евтино. Преобладаващата част от тях обаче са крадени.

Импровизираните сергии се разполагат направо до мръсните локви по тротоарите. Търговията, естествено, е без документи, касови апарати, разрешителни и такси от общината.

13 юли, събота, малко след 18,30 ч. екип на „24 часа“ тръгва по Женския пазар от кръстовището на бул. „Сливница“ и бул. „Мария Луиза“ в търсене на контрабандни цигари.

Още в началото на пазара ни посреща познатата реплика, изречена без притеснения: „Цииигари, цигааари“. Мургавите търговци чакат клиенти, но

са значително по-малко, отколкото преди месец, когато „24 часа“ показа нелегалната продажба на папироси. Нагли търговки на цигари предлагат стоката си и до оградата на църквата „Св. св. Кирил и Методий“, където преди 2 седмици бе открадната чудотворна икона. В градинката до божия храм редовно обикалят джебчии, продавачи на цигари, сводници и проститутки.

„Преди да направите репортажа от началото на юни, се разходих по целия пазар. Преброих колко пъти ще ми предложат цигари без бандерол – 138! Аз имам магазин наблизо, в който се продават цигари с бандерол и алкохол. На ръба на фалита съм. Скъсват ме от проверки.

А мургавите по пазара реализират огромни печалби, без да плащат и стотинка на хазната“, възмущава се човек, който държи малко магазинче близо до пазара. На 13 юли, събота, продавачите на цигари са далеч по-малко, но ги има.

Около 19,00 ч. между улиците „Екзарх Йосиф“ и „Цар Симеон“ на Женския пазар настава оживление. Това е началният час на ежедневния нелегален Кореком.

По тротоара мургави търговци разполагат сергиите си. Един старателно поставя стар чаршаф и нарежда стоката си. Друг нелегален продавач е изложил техника и зарядни за мобилни телефони директно на количка, с която денем обикаля из София. Трети реди крадени вещи и отпадъци от кофите направо на разбития асфалт.

Сергиите са общо двайсетина между двете улици.

Смрадта и мизерията не спират клиентите, които търсят да си купят нещо евтино. Малко употребявани домашни чехли за 50 стотинки, стенен часовник с бонус нова батерия за левче, колкото струват и дискове на Елтън Джон и Лайнъл Ричи, богато разнообразие от детски играчки по договаряне са само част от екстрите на незаконния пазар. По-старите мобилни телефони са изложени, но тези с тъчскрийн са по джобовете на мургавите търговци и се вадят само когато клиентът запита за модерните технологии. Встрани от незаконния пазар, до вход на кооперация, дебела циганка държи огромен сак и палаво подвиква: „Евтини  парфюми за твоето момиче – Фере, Мере, Версаче…“. Забелязвайки незаконната търговия с очевидно крадени вещи, решаваме да потърсим институциите. Звъним на 112. Посочваме точно мястото на незаконната търговия, разказваме и за продавачите на цигари без бандерол, които макар разредени, също са на постовете си. Оператор от централата се свързва с Трето РПУ и казва, че ще изпратят патрул. 15 минути никой не идва. Звъним пак. Този път ни свързват директно с дежурния в Трето РПУ, в чийто район са няколко подобни пазара, на които се продават цигари без бандерол и до днес. Човекът любезно обяснява, че не е коректно да ги занимаваме отново с Женския пазар, защото днес (събота) е имало акция „на каквито институции се сетите“.

Акцията е била на МВР, Агенция „Митници“, НАП и общината. Има иззети акцизни стоки без бандерол.

16 души са задържани плюс 13 отведени за проверка в РПУ, сочат официалните сводки. Проверявани са фирми, а лица от кримиконтингента отиват на бързо  производство в съда още на другия ден. Според официалното съобщение част от действията на институциите имат за цел пресичане на разпространението на акцизни стоки без бандерол, на противозаконно отнети вещи. Проверени са 255 души, 22 търговски обекта, автомобили. Установен е и малолетен сред продавачите на цигари без бандерол. В събота вечер продавачите на цигари са тройно по-малко, но все пак са там, както и импровизираните сергии с крадени вещи.

Решаваме да проверим как стоят нещата в клоаката на София и в неделя. Още с влизането на пазара ни пресрещат мургави търговци с призив „Цигари“. „Бял Давидоф има ли“, питам един от тях.

„Не, бяло Боро, 25 лева“, казва ромът, който продава стека вече с два лева по-евтино от преди месец.

В този момент се приближава друг, по-възрастен, но явно по-обигран в незаконната търговия човек.

„Имам бял Давидоф, колко искаш“, пита дискретно. „Една кутия“, отговарям, като знам, че сделката няма да мине. „Еее, ти пък, една кутия, дай 30 лв. и вземаш стек“. когато вижда, че не може да пробута стоката си на едро, хвърля нова оферта: „Искаш ли да изкараш 100 лв.? Абонат ли си на мобилен оператор?“

С удоволствие се съгласявам и започваме преговори. „Купуваш си апарат с карта на твое име, ама трябва да си абонат. Струва 150 лв. Носиш ми го, вземам картата, апаратът остава за тебе и ти давам 250 лв.“, оферира ромът, като явно търси карта на чуждо име, която да послужи за телефонни измами на възрастни хора, а МВР да тръгне по следите на нищо неподозиращия собственик на картата, която си е купил от мобилния оператор като редовен клиент.

В неделния ден търговията с цигари във вътрешността на пазара отново върви. Предлагат се предимно дамски папироси, бяло „Боро“ и тютюн. Бройката на търговците не е 138, както преди повече от месец, но е достатъчна, за да задоволи пазара откъм търсене на евини цигари.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти